Här är knepen som bartenders använder för att få dig att betala mer

cafevik  |  Publicerad 2015-08-14 15:32  |  Lästid: 3 minuter
bartender-knep

Du känner till att mataffärer placerar tuggummin vid kassan för att underlätta impulsköp, och att IKEA sätter superlåga priser på utvalda produkter för att allt ska verka billigare. Låt oss vara ärliga mot oss själva: även krogar gör allt för att du ska sätta sprätt på slantarna. Egentligen vill vi inte genomskåda det, eftersom vi vill njuta så mycket som möjligt av krogupplevelsen, men nu är det hög tid att sanningen kommer fram. Om inte annat för att det är kul kuriosa.

Vi bad en bartender – som har bett om att få vara anonym, hädanefter kallad Hemlige bartendern – att berätta om några vanliga trix som sker bakom disk för att få dig att köpa mer. Skulle du gå på något av de här knepen? Ja, förmodligen alla. Skål!

Foto ovan: Marnie Joyce.

* * *

Grabbtricket

dudes-bar

Funkar förstås på tjejer också, men kanske är det ännu lättare att spela på killars flockmentalitet.

Hemlige bartendern: – När det kommer in ett grabbgäng som ska beställa in mer än två groggar eller drinkar så säger jag alltid ”sexor, va?” och nickar mot dem. Då är det nästan ingen som ber om fyror, trots att åttio procent av alla drinkar som beställs är fyror. Ingen vill framstå som snål inför sina kompisar, och dessutom är det en machogrej: klart man inte bangar drinken med mest alkohol.

Foto: Danny Clark.

 

Fruktmanövern

fruktdrink

Därför att det är utsidan som räknas.

Hemlige bartendern: – Att piffa drinkar med frukt är både gott och trevligt, men det kan också dölja att drinken egentligen inte är så skickligt gjord.

Foto: Photogmateo.

 

Utnyttja kunskapsgapet

bartender-luras

Man kastar inte pärlor åt svin.

Hemlige bartendern: – Om det är stressigt i baren och man märker att en gäst inte har så bra koll så kan det hända att man är lite slarvig och inte provsmakar drinken man blandar.

Foto: Michael McCauslin.

 

Tipsa om näst dyraste vinet

lurad-vin-meny

Det gäller att tänka ett varv till.

Hemlige bartendern: – Man tipsar om det näst dyraste vinet istället för det som passar bäst till. Tipsar man om det dyraste blir det alldeles för genomskinligt att man vill åt pengarna. Det här gör man framför allt om gästerna är lite smådryga.

Foto: mendolus shank.

 

Samma prissättning på alla drinkar

vodka-redbull-pris

Jepp, det är du som förlorar på det.

Hemlige bartendern: – På en bra bar så tar man mer pengar för en drink som kräver större arbetsinsats. Men i klubbmiljö är det vanligt att alla drinkar har samma genomsnittliga prissättning. Sen beställer folk oftast drinkarna som är billigast att göra, utan att för den skull få dem till ett billigare pris.

 

Öppna flaskan utan att berätta priset

arg-dyr-ol

Det här knepet, som inte kommer från Hemlige bartendern utan har observerats av en Cafémedarbetare, är riktigt taskigt. Men det förekommer att någon beställer en fin öl – med en prislapp långt över vad man kan förvänta sig – och bartendern säger ”absolut”, öppnar kapsylen och ber om en astronomisk summa. Så om du mot förmodan någon gång ska beställa den belgiska värstingölen Westvleteren, fråga vad den kostar innan någon hinner säga ”inställd Londonweekend”.

Foto: Siggi Churchill.

 

Jonatan Loxdal

* * *

Läs också!

Får man mer huvudvärk av brunsprit? 6 vanliga påståenden om alkohol

Anders Timell: Här är de jobbigaste sakerna folk gör när de är på krogen

7-Eleven-personalen: Snälla, kan du tänka på det här sakerna nästa gång du handlar hos oss?

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-08-14 16:19