Här är skådespelarna som vunnit flest Oscars

Oscarsgalan är runt hörnet och ibland händer det ju att någon film kammar hem storkovan i form av en hel bunt priser. Men vilka har egentligen flest gånger fått priset som bästa skådespelare? Faktum är att i toppen hittar vi två kända ansikten som tagit hem tre guldgubbar under sin karriär. Längst ner på listan finns dock en som slår de båda.

Jonas Strandberg | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-03-10 08:30  |  Lästid: 2 minuter

Frances McDormand

Fraces McDormand i Fargo. Foto: Getty Images.

McDormand plockade välförtjänt hem sin första Oscar för bästa skådespelare som belöning för den otroliga prestationen i Coenbrödernas tidlösa moderna western – “Fargo”. När en serie otäcka dödsfall drabbar en amerikansk småstad står lokalbefolkningens hopp till den höggravida sheriffen Marge Gunderson. Och det är verkligen tur för dem, för detta är en av de absolut skarpaste polisskildringarna i filmhistorien.

Utöver “Fargo” har McDormand även på senare tid vunnit sina priser för “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” och “Nomadland”. Sammantaget en trio alldeles utmärkta filmer med superempatiska Frances McDormand i centrum som ett bultande hjärta.

Daniel Day-Lewis

Daniel Day-Lewis på ett evenemang kopplat till filmen “Lincoln”. Foto: Getty Images.

Precis som Frances McDormand har Day-Lewis lyckats vinna tre Oscars i ovan nämnda kategori, men det går inte att komma undan en krypande känsla att han väldigt gärna vill vinna sådana här priser. Stämningen kring Daniel Day-Lewis skådespelarkarriär påminner om den som omgärdar idrottsmän – att fokus ska ligga på en synlig, uttalad ansträngning. Det berättas ofta och i detalj om hur hårt han går in i sina roller och även om det kan vara kul kuriosa för filmnördar gör det också att man tas lite ur hans filmer. När han gestaltar Lincoln i filmen med samma namn finns där i ögonen ständigt en glimt av en man som väldigt, väldigt gärna vill vinna ett prestigefullt filmpris.

Det är eventuellt att aktivt tolka hans ansträngning illvilligt, men det spelar nog väldigt lite roll för Daniel Day-Lewis vad en svensk filmskribent tycker. Han har ju tre män av guld på hyllan där hemma, för såväl "Lincoln" som "My Left Foot" och "There Will Be Blood".

Katharine Hepburn

Katharine Hepburn i "Morning Glory". Foto: Getty Images.

Hepburn har tagit hem hela fyra Oscars för bästa skådespelare - utspridda över nästan femtio års tid. Ett helt otroligt livsverk, när man tänker på det. Den första vann hon 1933 (nittio år sedan, herregud) för "Morning Glory", en fantastisk skildring av en ung skådespelares kamp för att slå igenom på Broadway. Den fjärde vann hon 1981 för finstämda familjedramat "On Golden Pond".

2003 gick Katherine Hepburn bort 96 år gammal efter ett helt, långt liv dedikerat till filmen. En av de verkligt stora.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-03-10 08:35