Hoppa till innehåll

Hemligt Call of Duty-meddelande göms utanför Stockholm – på 5 meters djup

Hemligt meddelande i Stockholms skärgård u 137 call of duty black ops cold war
Kristofer Steneberg

Bottenkänning utlovas av den innovativa ”Call of Duty”-lanseringen.

Ett dolt meddelande har gömts under vattnet i Stockholms skärgård – på årsdagen av U-137-grundstötningen utanför Karlskrona. Tanken är att svenska gamers ska få lite samtidshistoria, inför lanseringen av nya Kalla kriget-Call of Duty – Call of Duty: Black Ops Cold War.

Meddelandet är placerat utanför Björkö i Stockholms skärgård, på koordinaterna 59°2’43.4″N 18°20’6.5”E. Eftersom det ligger på fem meters djup kan bara de med rätt utrustning kunna uppleva och läsa meddelandet – då endast med hjälp av ekolod. 

– Som manusförfattare är kalla krigets händelser intressanta när det kommer till att kombinera verkliga händelser med fiktiva berättelser. Det finns så många konspirationsteorier grundade i verkliga händelser att arbeta med, där ett bra exempel på detta är vad som skedde i Sverige i oktober 1981, säger Dan Vondrak, Senior Creative Director på Raven Software.

Meddelandet och dess temporära placering är en hyllning till de som vågade sig ut på vattnet i början av 80-talet och en påminnelse för människor att inte glömma det förflutna, enligt Activision, spelutvecklaren som ligger bakom nya Call of Duty: Black Ops Cold War.

Spelet är en uppföljare till det första Black Ops-spelet som släpptes 2010. Historien är inspirerad av det som skedde under kalla kriget i början av 1980-talet och kretsar kring osynliga hot och spel bakom kulisserna. Spelaren tas med till ikoniska platser som Östberlin, Vietnam, Turkiet och sovjetiska KGB-högkvarter. Här återfinns både verkliga personer och kända karaktärer från Black Ops-serien som till exempel Woods, Hudson och Mason. Och den nya karaktären, CIA-operatören Russell Adler. 

I verklighetens Sverige 1981 hade Björn Borg just tappat sin ledning på tennisens världsranking till John McEnroe och den borgerliga trepartiregeringen hade just spruckit. Det var en tid av oro, både för ryssen, för atomvapen och kapprustning. Ronald Reagan var ny president i USA. Och den 27 oktober 1981 upptäckte fiskaren Bertil Sturkman att det stod en ubåt på grund vid Torumskär utanför Karlskrona. Efterspelet blev långt och laddat och till slut drog marinen loss ubåten och bogserade bort den. 

Nya Call of Duty: Black Ops Cold War släpps i Sverige den 13 november.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.