Hoppa till innehåll

Historien om Sverige – så blir höstens stora på satsning på SVT

Simon J Berger i Historien om Sverige.
Joakim Almén

SVT:s supersatsning har rejäla produktionsmuskler och ska berätta historien om vårt land – från istid till nutid – i tio timmeslånga avsnitt.

Historienördar, se hit. Rättelse: Alla, se hit. SVT:s kommande Historien om Sverige verkar nämligen bli något alldeles speciellt. I alla fall om ambition och resurser även återspeglar sig i slutresultatet.

Under 18 månaders tid har det ambitiösa historieprogrammet spelats in på över 200 platser. Med hjälp av 300 experter, varav 100 av dem medverkar i serien, och 1 500 statister, som rekonstruerar scenerna från många av det här landets viktigaste historiska händelser, ska en berättelse om hur det här landet formades och blev som det blev växa fram.

För att få all fakta rätt och en så träffsäker bild som möjligt har SVT, utöver de nämnda 300 experterna, samverkat med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner över hela landet. Historien om Sverige kommer dessutom att spilla över den statliga televisionens övriga program under hösten, i allt från barn- och vetenskapsprogram till kulturprogram och evenemang. Så visst är det en satsning av ovanligt stora public service-mått vi snackar om.

Ledmotivet är dessutom skrivet av svenske Oscarsvinnaren Ludwig Göransson, tillsammans med Per Gunnar Juliusson och hyllade skådespelaren Simon J Berger (Exit) är tittarens guide i programmet.

”Jag har alltid varit en historienörd så för mig har det här varit ett otroligt tillfälle att komma nära den historia som har format våra liv och hela vårt samhälle. Min roll som berättare är att vara publikens guide genom historien och leda dem genom dramatiska eror och händelser som har format vårt land. Jag kan utlova en spännande och fascinerande resa genom Sveriges historia som startar på istiden och tar oss ända fram till våra dagar”, säger Simon J. Berger.

”Historien om Sverige” består av tio avsnitt och har premiär på SVT och SVT Play söndag 5 november. Varje avsnitt är en timme långt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.