Högtalartest – Marshalls minihögtalare Willen imponerar inte

en högtalare i vatten

Marshalls minsta högtalare hittills är smidig men lämnar mycket att önska när det kommer till ljudet.

Robin Åberg  |  Publicerad 2022-05-24 17:30  |  Lästid: 2 minuter

Marshalls senaste tillskott i deras bärbara sortiment är framförallt en smidig, robust liten låda som är enkel att använda och är lätt att ta med sig. Den lilla remmen på baksidan gör det enkelt att fästa Willen var än det finns ett passande cykelstyre, bälte eller handtag så att man alltid har koll på den lille.

När det gäller ljudet ska man inte ha för höga förhoppningar på en sån här kompakt pjäs. Det här är inget du finlyssnar på Mozart genom. Istället är det en låda som kan bidra med lite sån där mysmusik i bakgrunden, var du än är och i cirkus 15 timmar. Willen kan förvisso nå imponerande nivåer volymmässigt, men av respekt för samtliga åhörares trumhinnor är detta inget som rekommenderas.

Med tanke på att den endast spelar upp musik i mono är det inte heller så konstigt att dynamiken blir lidande. Bäst är den istället som en bärbar högtalare för radio och podcast. Den som vill ha en portabel musikspelare borde istället kika på Willens storasyskon Emberton.

Viktigt på riktigt – så bra är nya Marshall Willen

Look: Klassiskt Marshall-utseende i svart och guld, rockigt cool på ett JC-reklam-sätt. Stabilt byggd och liten nog att hålla i handen.

När passar den: På stranden, cykeln, SUP:en, i tältet eller i parken.

När är den värdelös: När man skruvar upp volymen över 70 procent, där är Willen uppe på nivåer den inte klarar av. Resultatet blir ett hoptryckt ljud som låter som en gammal radio med storhetsvansinne.

Hur lång tid tar den att koppla in: 7 sekunder.

Hur mycket bök är det (skala 0,0 – 10,0): 2,0. Marshall har lärt sig det här nu. Joysticken är liten men med lite fingerfärdighet är det inga problem. Enkelt att se batterinivån och enkel att para via Bluetooth.

Hur låter Sultans of swing: Klassisk rock ska låta bra på ett par klassiska rockhögtalare, men Willen kan inte riktigt leverera det honungslena ljudet swingsultanerna kräver. Den komprimerade ljudbilden (speciellt på högre volym) ger inte Mark Knopflers gitarrknäppande det utrymme det behöver för att verkligen skina.

Hur låter Protect ya neck: RZA:s bastunga beats kommer inte heller de hela vägen fram. Tyngden finns inte och inte heller skärpan. Slå på Sommar i P1 istället.

Finns det någon funktion som man kan skryta om: Ingen wow-funktion men har mikrofon, går att koppla samman med andra Willen och är IP67-klassad vilket betyder att den är tät nog att klara av att ligga i grunt vatten i 30 minuter.

Vem är den för: Den som vill lyssna på podcast var som helst, eller den som inte bryr sig om ljudkvalité på stranden.

Prisvärd: För väl saftiga 1095 kr får man en liten högtalare som levererar ljud du inte vill lyssna aktivt på. Kvalitén i konstruktionen och den totala avsaknaden av krångel höjer ändå betyget, trots allt är detta ingen hi-fi-anläggning.

Totalbetyg: 3/5

Marshall Willen släpps i butik 2 juni.

Läs även: Är det här sommarens bästa (och mest regntåliga) bärbara högtalare?

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-05-25 11:55