Hoppa till innehåll

Ikeas nya mini-högtalare kostar bara 199 kronor – så bra är den

Ikea Eneby högtalare
Redaktionen

Ikeas Eneby är en kompakt bluetooth-högtalare för 199 kronor med ljudkvalitet därefter.

Högtalaren Ikea Eneby är en del av Ikeas satsning på hemelektronik. Här kan du läsa mer om Ikeas smarta hemmet-hubb Dirigera, som vi också testat.

Eneby är den billigaste högtalaren från Ikea och kostar, hör och häpna, bara 199 kronor. Den är ungefär lika stor som en mobiltelefon och är tänkt att kunna användas såväl hemma som i parken och på stranden. För att fungera som en ta med-högtalare kan Eneby drivas av batterier. När du har den hemma kan du däremot driva med ström direkt via den medföljande mikro-USB-kabeln. Med strömmen ansluten kan den ladda batterierna (om du nu stoppat in laddningsbara AAA-batterier förstås). Smart!

Själva ljudet spelas upp via bluetooth. Ljudmässigt är det tydlig skillnad om du lyssnar på högtalaren rakt framifrån eller bara lite från sidan. Volymen är betydligt mera kraftfull än i en mobiltelefon, men ljudet är inte bättre för det – snarare lite burkigt. 

Ikea Eneby är 15 centimeter bred och mäter 7,5 centimeter på höjden.

Högtalaren passar kanske bättre som bakgrundsljud än när du vill njuta av musik. Ikeas Eneby kan även fungera som högtalartelefon eftersom den har en mikrofon. Dock ska sägas att ljudet är bättre i en mobiltelefon med högtalarfunktion. 

För 199 kronor får du vad du får. En kul högtalare, men ingen direkt ljudanläggning för finlyssning. Är du på jakt efter en mini-högtalare i budgetkategorin får du den mer välljudande JBL Go 3 för ett par hundralappar till. Eneby tilldelas dock plus i kanten för finurlig design och en del kreativa funktioner.

Den här artikeln publiceras i samarbete med Thingz.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.