Hollywoods fäbless för method acting är tröttsam

Andrev Walden  |  Publicerad 2015-12-10 19:24  |  Lästid: 2 minuter

ben foster the program lance armstrong
Ben Foster kände behovet av att dopa sig för rollen som Lance Armstrong i The program. Kan bli otäckt den dag han ska porträttera en massmördare.

Skådespelaren Laurence Olivier (1907-1989) gjorde 87 roller framför kameran men hans mest citerade replik i karriären levererades bakom kulisserna. Under inspelningarna av Marathon man (1976) hade huvudrollsinnehavaren Dustin Hoffman, aningen uppslukad av method acting-tekniken, hållit sig vaken i tre dygn för att liksom landa i karaktären. När han berättade detta för Olivier – som framför kameran torterade Hoffmans karaktär i rollen som nazisttandläkare – svarade kollegan: ”Why don’t you just try acting?”

En urtvättad anekdot, men det är precis de där orden jag skriker inombords när jag läser att skådespelaren Ben Foster, inför rollen som Lance Armstrong i The program (18 december), kände att han behövde dopa sig. Inte för att komma i form utan för att komma in i karaktären.

– Det var viktigt för mig privat att förstå hur det fungerar. Och det fungerar, avslöjade Ben Foster i en intervju med The Guardian.

Det spårade ur när De Niro förstörde sina tänder.

Ben Foster är en svårt begåvad skådis och till hans försvar ska sägas att filmen kretsar kring journalisten David Walshs (Chris O’Dowd) jakt på sanningen om Lance Armstrongs overkliga fysik (den var som bekant inte vacker) och innehåller scener där den amerikanska cykelstjärnan tar prestationshöjande preparat. Men det vilar något oerhört tröttsamt över den moderna hollywoodska branschtraditionen att begå övergrepp på sig själv.

Det anses inte bara fint att gå över gränsen, den amerikanska kulturmannen måste nästan göra det för att säkra en Oscarsnominering.

Lee Strasberg (1901-1982) sådde ett bra frö när han tog med sig method acting till USA på 1930-talet men någonstans på vägen spårade det ur. Kanske när Robert De Niro betalade en tandläkare 5 000 dollar för att få sina tänder vanställda inför rollen som Max Cady i Cape Fear 1991 (och sedan 20 000 dollar för att återställa dem). Eller när Daniel Day Lewis, som lär ha slipat knivar i sin trailer under inspelningarna av There will be blood (2007), vägrade medicinera sin lunginflammation när han gjorde Gangs of New York (2002) – eftersom medicinen inte fanns på den tiden(!).

Eller när Christian Bale bantade bort 55 kilo för The machinist. Eller när Leo DiCaprio sov inuti ett djurkadaver under inspelningarna av kommande The revenant (29 januari).

Det är lite komiskt att just Dustin Hoffman, nu 78 år gammal, har en biroll i The Program. Det kan inte uteslutas att Ben Foster fått höra den där 40 år gamla Laurence Olivier-repliken bakom kulisserna – från mannen som hörde den yttras för första gången.

Missa inte Andrev Waldens blogg här på Café.se!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:27