Hoppa till innehåll

Höstens 10 snyggaste chelseaboots – köptips för alla plånböcker

Tom Cehlin Magnusson

Café plockar fram bootsen du behöver för att vara snyggast i höst. Den här säsongen är de klassiska chelseabootsen åter heta, men med lite mer attityd än tidigare.

Ett par chelseaboots är för många det självklara valet när sommaren övergår till höst. Med all rätt, chelseaboots är ett av de få plagg som får sägas vara klassiska på riktigt. Men klassiska plagg kan ju då och då kännas mossiga och trötta, epitet som man inte kan hänga fast på chelseabootsen.

Beatles i sina boots som blev så tätt förknippade med bandet att de ibland kallas för ”beatle boots”. 

Trots att skomodellen såg dagens ljus i mitten av 1800-talet var det förstpå 60-talet då skon fick sitt ordentliga uppsving, och sitt namn. Anledningen till att skon kallas för en chelseaboot är nämligen på grund av dess association med Swinging London på 60-talet. Det var i det burgna området Chelsea som John Lennon och Paul McCartney såg skorna i ett skyltfönster och beställde fyra par, alla utrustade med en hög så kallad kubansk häl.

Keith Richards i ett par boots som hade kunnat vara från Saint Laurents höstkollektion. 

Och det är kanske på grund av just detta som skon fortfarande känns fräsch idag. Efter att de senaste åren ha varit populär i sin mer subtila och lågmälda grundform har nu skon fått nytt liv när exempelvis Saint Laurent har uppdaterat passformen för att likna Beatles gamla boots med sina kubanska hälar. Inspiration hämtas också i vinter från motorcykelboots med spännen, ormpräglat skinn och dragkedja istället för den vanliga elastiska sidpanelen. Mer rock’n’roll helt enkelt. Eller så gör man som Kanye West som bär sina i ljus mocka året runt, både till uppklädda och streetiga outfits.

Kanye West går inte många steg utan ett par bruna chelseaboots i mocka. 

Café har plockat fram sammanlagt tio par för både en stor och liten plånbok nedan.

Budget

Motorcykelboots från Asos, bruna mockaboots från Aldo ovanför bruna skinnboots från Samsoe & Samsoe. Svarta mockaboots från River Island ovanför krokodilskinnpräglade boots från Kurt Geiger.

Lyx

Boots i svart sammet från Saint Laurent bredvid beigegula mockaboots från Acne. Sandfärgade mockaboots från APC ovanför bruna chelseaboots från Crockett & Jones, samt svarta svarta varianter från RM Williams.

Alla plagg i den här artikeln är utvalda av Café och länkas till återförsäljarna via tjänsten Apprl. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.