Hudläkaren: 5 sätt vi använder deodorant helt fel

Malin Karlberg  |  Publicerad 2015-11-18 11:27  |  Lästid: < 1 minut
fallon1

De allra flesta använder deodoranten helt fel. Det hävdar hudläkaren och forskaren Brita S. Pukstad vid S:t Olavs Hospital i Trondheim, då hon intervjuas av norska NRK.

Här är 5 fel vi gör när vi tar fram deon.

1. Vi använder deodorant på morgonen
Det är på kvällen du bör ta en dusch eller tvätta armhålorna och sedan applicera en antiperspirant, menar hudläkaren. Då hinner produkten jobba under natten och stoppa svettningarna innan de sätter igång. Nästa dag kan du tvätta bort överskottet av deon, så att den inte ligger kvar och irriterar huden.

2. Vi använder deodoranter utan antiperspirant-effekt
En deo utan antiperspirant får oss inte att svettas mindre, utan döljer bara lukten med parfym, samtidigt som den dödar bakterier med alkohol. Använder du istället en antiperspirant stoppar du svettproduktionen.

3. Vi applicerar deo utan att tvätta oss först
Antiperspirant kan inte verka effektivt på smutsig hud. Deon ska appliceras direkt efter en dusch eller efter att du åtminstone tvättat av armhålorna. Men du måste också se till att huden är helt torr, den får inte vara fuktig från duschen.

4. Vi använder deo direkt efter att vi rakat oss
Deodorant ska inte användas på skadad eller irriterad hud, så om du är helt nyrakad under armarna eller har hudutslag bör du vänta med att rolla eller spraya dig i armhålorna.

5. Vi använder antiperspirant varje dag
Du behöver inte använda deo varje dag, menar hudläkaren. Till en början behöver du applicera antiperspiranten dagligen, men när antisvett-effekten uppnåtts kan du trappa ner till två-tre gånger i veckan.

Källa: Forskning.no. Artikeln publicerades först på mabra.se.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-11-19 17:00