Hoppa till innehåll

De 5 vanligaste felen när du rakar dig!

Att raka sig är en konstform. Trots att det är en av få skönhetsrelaterade ritualer vi killar har lägger man allt för lite tid på att vårda huden i ansiktet. Här kommer de 5 vanligaste felen du gör när du rakar dig.  * * * Du förbereder inte huden tillräckligt Att bara gå på med … Continued

Att raka sig är en konstform. Trots att det är en av få skönhetsrelaterade ritualer vi killar har lägger man allt för lite tid på att vårda huden i ansiktet. Här kommer de 5 vanligaste felen du gör när du rakar dig.

 * * *

Du förbereder inte huden tillräckligt

Att bara gå på med hyvel är helt fel, huden behöver some sweet love innan! Tvätta ansiktet med varmt vatten och/eller lägg en het handduk över ansiktet för att göra hårstrån mer följsamma. En lätt exfolierande tvätt eller lätt skrubb med fuktig handduk öppnar upp porer och stela hårsäckar. Det ultimata är att raka sig efter duschen då huden är som mest mottaglig. Undvik att raka dig duschen då det slösar onödigt mycket vatten.

Du har fel verktyg

Nej en sliten engångs-Bic är inte ett verktyg!

Precis som kocken är nördig med sina knivar bör man vara nördig med sin rakhyvel. Jag har alltid använt random Gilette och deras senaste (den som fanns närmsy kassan på ICA) heter supertuffa, Gillette Fusion ProGlide Power Flexball och är faktiskt väldigt bra. Att ofta byta rakblad är en nödvändighet då de tight placerade bladen ofta täpps igen med hår och hud.

Den som är mer old school satsar på en dubbelsidig säkerhetsrakhyvel eller en klassisk cut-throat. Även om dessa masochistiska rakhyvlar kräver en del kunskap men resultatet är tipptopp då ett enda blad inte täpps igen. Plus att ett paket med rakblad är billigare än massa Giletteblad i tid och otid.

Image-1

Du rakar mothårs!

Här är det både ja och nej. En del hävdar att det är åt helvete dåligt men all hud är olika. Rent generellt kan man dock säga att rakar du med håret undviker du irritation. Tänk själva, rycker man åt fel håll blir det icke bra.

Du har fel produkter!

Att använda rätt produkter är A och O! En vanlig tvål torkar ut huden, förstör ph-balansen och tar bort naturliga oljor. Beroende på hudtyp och skäggkvalité är det viktigt att välja rätt. Jag har ganska känslig hy och grovt skägg, därför väljer jag en trestegsraket för nära rakning.

rakning

Pre Shave Guard, 320 kr, Dermalogica

Rakkräm, 219 kr, V76 by Vaughn

After shave lotion, 160 kr, Origins

Du struntar i efterarbetet

Att bara torka ansiktet och sen springa till jobbet är ICKE att rekommendera. Det är som att BE om inflammation och irritation. En svalkande återfuktande kräm är ett måste. För den som har känslig hy finns ett rikt utbud av snälla krämer på Apoteket. Jag gillar Kiehl’s och Origins after-shave produkter.

Mer att läsa:

Vad är skäggolja och hur använder jag det?

Matiga mustascher!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.