Hoppa till innehåll

Hur barnkalas bör hanteras.

Nu när hösten är här kommer många nyblivna föräldrar sätta sitt första barn på dagis. Strax efter anländer den första inbjudan till barnkalas. Denna inbjudan må känns gullig, men är enormt ödesmättad bakom sin puttenuttiga kuliss. Hur första kalaset hanteras sätter tonen för 600 kalas framöver. Är ditt barn först i dagisgruppen att bjuda in … Continued

Nu när hösten är här kommer många nyblivna föräldrar sätta sitt första barn på dagis. Strax efter anländer den första inbjudan till barnkalas. Denna inbjudan må känns gullig, men är enormt ödesmättad bakom sin puttenuttiga kuliss. Hur första kalaset hanteras sätter tonen för 600 kalas framöver.

Är ditt barn först i dagisgruppen att bjuda in till kalas? Då är det dags att bruka allvar. Sumpar du det här kommer du orsaka dig själv och andra mycket lidande framöver. Läs noga och agera resolut. Du behöver hålla koll på tre regler:

Inga presenter! 

Skriv tydligt i inbjudan att man inte ska ta med present. Det här är den viktigaste regeln. Om första kalaset blir presentfritt kommer 95% av alla kalas bli presentfria sen. Alla föräldrar slipper hasa runt på stan en gång i veckan för att köpa en idiotisk plastgrej som ingen ändå blir glad över. Vårt första barn var tidigt ute med kalasen och vi satte regeln. Sen var det fan knappt ett enda presentkalas under hela gossens dagisperiod! Andra barnet var det värre med. När det var dags för hans första kalas var tonen redan satt. När vi sa ”inga presenter” var det försent. En och annan hakade på, men plastodjuret gick vid det här laget inte att stoppa.

Skicka hem föräldrarna!

Bara galna föräldrar vill stanna på kalaset frivilligt. Vissa måste stanna, för att deras barn inte vågar stanna ensamma och riskerar att kuka ur. Inga problem. Stanna på. Det viktiga är att de föräldrar som kan lämna sitt barn, tydligt känner att det är socialt accepterat. Säg åt dem att springa som vinden. Om detta blir mall tidigt i kalasprocessen har du två timmar fritid i princip varje helg sen i flera år.

Lägg ribban lågt och stanna där!

Små barn behöver små underhållningsmoment. Lägg inte pengar och ångest på utsvävningar. Nån lek, en discolampa, glass och fiskdamm med godispåse är ett komplett kalas. Sen får de härja runt bara. Det sista ni behöver i föräldrakollektivet är kapprustning. Om någon uppgraderar är det upp till nästa kalasförälder att direkt trycka ner ribban igen där den hör hemma. På botten.

Regelverket gäller tills barnen blivit egna individer och börjar ha åsikter. Då är det kört.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.