Hoppa till innehåll

Hur många av de här semmelinnovationerna minns du?

Semmelinnovationer vi minns
Lukas Nordén

Semmelnachos, prinsessemlan och semmelsoda – hur många av de här varianterna på det klassiska bakverket minns du?

Fettisdagen sköljer än en gång över oss och det omåttligt populära mandelmassafyllda bakverket har konsumerats i frekventare takt än, ja, kaffe på svenska arbetsplatser.

2015 blev semlan i form av en wrap startskottet för den alltjämt pågående trenden att göra en egen spin på det klassiska bakverket. Flera bagare och restauranger har sedan dess försökt kapitalisera på sin alldeles egna semmelvariant som ska få bakverkssugna kunder att köa till just deras ställe. Det har också lett till att vi fått se en hel del olika innovativa varianter på semlan som nog få kunde förvänta sig på förhand.

I fettisdagens ära följer här 8 semmelinnovationer som – i nån mån – är värda att minnas.

1. Semmelkorven

Är du också trött på att allting ska vara format som en hamburgare? Det var nog i alla fall skaparen av semmelkorven.

2. Semmelnachos

Det var tv-kocken Roy Fares som 2018 kom på idén att göra nachochips av brödet för att sedan använda grädden och mandelmassan som dippsås, eller pålägg om man föredrar det.

3. Prinsessemlan

Slående lik den ursprungliga semlan till formen, men det är något som inte är som vanligt. Semlan är en kombination mellan två av Sveriges kanske populäraste bakverk: semlan och prinsesstårtan.

4. Semmelsoda

Semmelsodan är kanske den mest oväntade vidareutvecklingen av semlan. Läskproducenten Soda Nation släppte 2018 den väldigt Södermalmiga läskeblasken Hornstulls Semmelsoda.

5. Semmelwrappen

Semmelwrappen, som startade trenden, har en självklar plats bland semmelinnovationer. Det var Tössebageriet i Stockholm som började sälja det omgjorda bakverket och nu säljs den i lika hög grad som den ursprungliga semlan.

6. Dessertlikör – Semla

Varför fick vi vänta till 2018 för att se världens första alkoholhaltiga dryck med smak av semla? Drycken går för närvarande att beställa på Systembolagets hemsida.

7. Rawsemlan

Om du är sugen på vegansk semla så är rawsemlan det bästa valet för dig! Semlan brukar göras på exempelvis cashewnötter, mandlar och dadlar.

8. Semmelgröt

Bara ett år efter succén med sin semmelnachos levererade tv-kocken Roy Fares återigen en sprillans ny semmelvariant – i form av gröt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.