Hoppa till innehåll

Experten: Det här händer med kroppen om du duschar för ofta

Helena Sjögren

Att ta sin dagliga dusch tillhör de flesta människors vardagsrutin, men det finns all anledning att dra ner på skrubbandet. Överdrivet duschade riskerar att göra mer skada än nytta och störa din naturliga bakterieflora.

Vi är många som inte riktigt känner oss som människor om vi inte får ta en morgondusch, men man kan faktiskt duscha för ofta.

Den amerikanska sajten Buzzfeed har pratat med två olika forskare i ämnet dermatologi och domen är enig: En dusch varannan eller var tredje dag räcker gott och väl.

– Den största anledning till överduschningen vi ser i dag bygger på sociala konstruktioner, säger läkaren Ranella Hirsch till Buzzfeed.

Den som duschar för ofta riskerar att torka ut sin hud och spola bort de naturliga bakterierna som finns på huden – speciellt om du duschar varmt. Uttorkningen riskerar att skapa små hål i huden vilket kan göra dig mer infektionskänslig.

De dagar du inte duschar kan du i stället rengöra de smutsigaste delarna av kroppen med tvål, vatten och en tvättlapp för att känna dig mer ren och undvika dålig lukt.

Och även om du inte duschar varje dag ska du definitivt byta kläder du har närmast kroppen. Studier har visat att vi fäller betydligt mer smuts och olja i våra kläder än vad vi gör i duschen, skriver Buzzfeed.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.