Annons
Annons

Hyllade Ryan Gattis bästa böcker om livet i Los Angeles

Los Angeles är en stad med många ansikten men aldrig tidigare har den varit så brutal som i Ryan Gattis succébok Sex dagar: en roman om upploppen i Los Angeles 1992. Café bad författaren Ryan Gattis att tipsa om de bästa böckerna som skildrar världens häftigaste stad.

Tobias Skagerström

Ghettosdie

Ghettoside, Jill Leovy (2015)

”Jill Leovy gör en vacker och klarsynt nedbrytning av mord i USA och framför allt vad det innebär för afroamerikanska män som statistiskt sett är de mest förekommande offren för mord. Boken handlar om en sann historia och utspelar sig i södra Los Angeles i ett område inte långt från Lynwood som jag skriver om och boken inspirerade mig mycket. Förutom att berätta om hur samhället och rättvisan ser ut i Los Angeles och hela USA så är det även en fantastiskt välskriven thriller.”

Annons

51sgxykI9sL._SX322_BO1,204,203,200_

The Killing Season,  Miles Corwin (1998)

Ӏr som en kusin till Ghettoside eftersom Miles Corwin precis som Jill Leovy var kriminal-
reporter på tidningen Los Angeles Times. Den här boken handlar om tiden som han var inbäddad hos en polisenhet som utreder mord i Compton. Corwin följde med två polisutredare till varje mord som de åkte ut på. Boken utspelar sig bara två år efter upploppen och författaren berättar på ett väldigt detaljerat sätt om de mest utsatta människorna och områdena i Los Angeles. Han förklarar kampen som de går igenom varje dag och det är skrämmande läsning som ger en kalla kårar.

mildred_pierce_roman-james_m_cain-22271712-1595791923-frntl

Mildred Pierce,  James M. Cain (1941)

”Termen ’den stora amerikanska romanen’ används för ofta och ibland fel, men jag tycker verkligen att den stämmer in på den här boken. Cain kom från New York men såg Los Angeles på ett väldigt klart och enkelt sätt. Boken behandlar kärleken för nostalgi och myten om att det var bättre förr som är typisk för Los Angeles. Dessutom tror jag att stadens tradition kring kyckling och våffel-restauranger kommer från boken och jag har inte hittat något som motbevisat mig ännu.”

200687244_4574778a-0a28-4745-aaac-5bdcd1d3dd05

Mord, min älskling, Raymond Chandler (1940)

”Min favorit av Chandlers böcker, den utspelar sig i Bay City som är en fiktiv version av Santa Monica. Man märker av Los Angeles i boken och den är rolig, läskig och spännande – precis som staden.

 ristat-i-damm1

Ristat i damm, John Fante (1939) 

”Den här boken satte Los Angeles litteratur på kartan och handlar om hur det var att leva i den unga staden 1939. Den är skriven från perspektivet av en andra generationens italiensk-amerikanare vars föräldrar flyttade till USA och tar upp ämnen som vad det innebär att vara annorlunda och försöka passa in i Los Angeles – något som är viktigt även i dag med flera olika nationaliteter i staden.”

 

Skärmavbild 2015-11-17 kl. 08.59.27

”Jag skulle inte vilja bo någon annanstans”

Efter att poliserna som misshandlat Rodney King frikänts brinner Los Angeles. Gängen tar över, affärer plundras och hus sätts i brand medan polisen är någon annanstans. I boken Sex dagar: en roman om upploppen i Los Angeles 1992 får man följa olika personer under denna turbulenta tid som fortfarande sätter sina spår i den välkända staden.

– Upploppen var den svåraste läxan som staden kunde få. Efteråt lärde sig människor att de behöver prata med varandra men inte vara överens om allting. Staden har utvecklats och rör sig i dag i det stora hela i en positiv riktning, men det finns fortfarande mycket att arbeta med och många av orsakerna bakom upploppen är kvar än i dag.

Du växte upp i Colorado och har bott på olika ställen runt om i världen, hur var det att flytta till Los Angeles?

– Det var svårt för mig eftersom jag flyttade i en tuff period i mitt liv. Jag arbetade deltid som lärare, tjänade under existensminimum och hade ingen sjukvård. Jag bodde i ett av Los Angeles värsta områden och kunde vakna av skrik eller sirener på natten. Det var min första bild av staden och det gav mig bra förståelse för hur vissa människor lever och har det i staden.

Varför trivs du så bra i staden i dag?

– Det är som hela världen i en stad. Du har människor från över 200 olika länder och det talas över 90 olika språk. Allt detta gör att det finns små miniversioner av flera länder i samma stad och det är väldigt vackert. Det är världens bästa och mest missförstådda stad på jorden och jag skulle inte vilja bo någon annanstans.

Annons

Dela (11)
Tweeta

Annons


Laddar