”Jag förväntades provfilma för På Spåret när Malmö FF skulle möta Olympiakos, så det blev inget”

Cafés Emil Persson testar sina förutfattade meningar om sportjournalisten Erik Niva – på sportjournalisten Erik Niva. Bland annat berättar Niva att han fick prioritera bort en provfilmning för På Spåret på grund av en fotbollsmatch.

Redaktionen  |  Publicerad 2016-09-29 15:02  |  Lästid: 4 minuter
niva

Erik Niva, 37, har precis släppt boken Känner ni vibbarna? Fotbollen och det nya Sverige – om fotbollens roll som integrationsverktyg. Foto: Severus Tenenbaum

Du har varit i Auschwitz.

– Nej, jag har inte varit i Auschwitz, vilket jag naturligtvis borde ha varit, säger Niva. Jag har åkt en polsk landsväg där jag sett vägskylten som leder in till Auschwitz.

Du hade en alldeles exceptionellt bylsig studentkostym, även med exceptionellt bylsiga studentkostymsmått mätt.

– Jag befarar att du har helt rätt. Jag har faktiskt ingen bild av hur kostymen såg ut, men förutsätter att den i alla fall var jävligt illasittande, och att den skulle ha varit på det bylsiga sättet är fullt rimligt att tro.

Du och kollegan Simon Bank har aldrig riktigt pratat om det faktum att han var Sportbladets solklara rising star fram till dess att du came along.

– Nej, det är väl giltigt. Vi har den klassiska manliga relationen där vi hellre pratar om Spurs ytterbackar än andra saker i världen. Simon Bank har en social mystik runt sig som aldrig släpper. Han berättade inte ens för mig att han skulle bli pappa, utan jag fick höra det på omvägar. Vi satt inför Champions League-finalen i Berlin förra året och käkade lunch och då var det kanske fyra månader kvar tills han skulle ha barn – jag visste det och han visste att jag visste – men det var lik förbannat inget vi hade pratat om. Då sa jag: ”Nu får vi fan vara lite mer än våra klichéer och förhålla oss till det faktum att ditt liv ska förändras på ett ganska stort och övergripande sätt.” Det där är lite indikativt för hur dåliga vi varit på att prata om riktiga saker – om vi nu ska kategorisera Sportbladets hierarki som en sådan.

Du kan minst fyra decimaler av pi.

– Fel. Kommer inte ihåg en enda just nu.

Du uppskattar idén med terapi, och respekterar verkligen att flera av dina vänner älskar skiten, men känner intuitivt att det vid dagens slut inte är någonting för dig.

– Ja, det kan jag nog ställa upp på. Jag hade en separationssituation för typ tio år sedan och kände att det var en anledning till att göra upp med den allmänna dysterheten som egentligen alltid varit närvarande i mitt liv. Jag gick i KBT och upplevde själv att jag försökte, men det gjorde jag väl inte. Jag fick i alla fall inte ut något av det.

Du är född sent på året.

– Korrekt, den 28 november.

Du är en ganska dålig förlorare och är inte rädd att spela ”menings- skiljaktigheter kring regler”-kortet i händelse av en utsatt Trivial Pursuit-situation.

– Ja, det stämmer i högre utsträckning än jag kanske skulle vilja erkänna. Om jag spelar minigolf med min sambo och min vinst hotas kan det nog bli jävligt noga med hur långt ut från kanten bollen egentligen får flyttas och så vidare.

Du har i ung ålder svalt en snus på en hemmafest.

– Jag har inte i någon jävla ålder ens provat att snusa.

Du är försiktigt skeptisk till grodregnet i Magnolia.

– Nej, jag är militant skeptisk. Det är något med filmer, och konst, som blir för filmiskt och konstigt – och nånstans hamnar Magnolia i den kategorin. Jag såg filmen på en utomhusbio i Dubrovnik, så scenen var bra, men grodregnet var fan inget vidare.

Du har aldrig ätit på Michelinkrog.

– Jo, det har jag faktiskt gjort, eftersom jag rest mycket i jobbet med Simon Bank. Han gör en poäng av att det minsann ska ätas på Michelinkrogar när vi är i någon kontinental metropol och det är en liten krock med min syn på mat – men en väldigt stor krock med Robert Lauls syn på mat. Det är oerhört underhållande när Simon ansträngt sig för att kartlägga Michelinbeståndet och man kommer dit och noterar de oerhört misstrogna blickarna som möter Robert Laul och hans tajta T-shirt med tryck. Och man observerar med stigande förtjusning när personalen ska hålla ett mindre föredrag om menyns förträfflighet och Robert Laul avbryter otåligt och knäpper med fingrarna: ”Do you have spaghetti?!”

Du älskar dina föräldrar men har aldrig sagt det till dem.

– Kan nog stämma. Jag tillhör definitivt den kategori som inte har den typen av samtal med sina föräldrar.

Du har blivit tillfrågad att delta i På spåret, men tackat nej för att du, i händelse av fel frågor, skulle känna dig naken. 

– Jag har fått en intresseförfrågan om att vara med i På spåret och kände i grund och botten att, ja, det har jag nog jävligt svårt att tacka nej till. Men det var förra hösten och jag förväntades komma och provfilma samma vecka som Malmö FF skulle möta Olympiakos – och som jag uppfattade konversationen blev På spåret-personen ifråga sur över att jag inte prioriterade provfilmningen framför Champions League-matchen jag redan var uppbokad att jobba på, så det blev ingenting.

Du är inte döpt.

– Jag kan inte tänka mig att jag är döpt. Jag vet uppriktigt sagt inte.

Du sexdebuterade relativt sent.

– Jag var 17 och det är väl relativt sent.

Du har opererat bort polyperna. 

– Tror jag inte.

Du fick vattkoppor lite senare än alla andra.

– Tror aldrig jag haft vattkoppor.

Du har sett alla avsnitt av Seinfeld.

– Ja. Kanske tre gånger.

Du är lite härjad av allergier, företrädesvis hasselnöt.

– Ja. Jag har varit jävligt härjad av allergier, vuxit ifrån det mesta, men är fortfarande så pass nötallergisk att jag måste vara vaksam.

Du har inte varit hos tandläkaren på fem år, inte för att du ignorerar din munhygien, utan för att du är en stark anhängare av livs-, och i ditt fall bevisligen även munhålefilosofin, ”if it ain’t broke, don’t fix it”.

– Så är det nog. Jag kan inte ens säga senast jag var hos tandläkaren.

Du har haft en Dostojevskijfas.

– Nej. Jag har ett ingrott behov av att distansera mig mot det som traditionellt sett beskrivs som finkultur, och aldrig gått runt med svart polo och har trott att jag ska vara någon kulturvetare. Tvärtom: jag har alltid haft en bullshit detector som reagerat på det där i alldeles för hög utsträckning för att det ska vara sunt.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-29 15:05