Jan Gradvall: ”Du kommer aldrig se på verkligheten på samma sätt”

Johan Hedberg  |  Publicerad 2015-04-27 10:39  |  Lästid: 2 minuter
Jan-gradvall-cafe

* * *

I en av de otäckaste scenerna i filmen Matrix från 1999 visar det sig att Keanu Reeves har en spårsändare inuti sin mage i form av ett slags mekanisk insekt.

Precis så är mitt förhållande till science fiction-författaren Philip K Dick. Hans berättelser kryper under skinnet.

Ingen har skrivit lika visionärt om vår samtid som Philip K Dick (1928–1982). Med television, media, reklam, övervakning, propaganda och paranoia som återkommande teman skriver han om att man aldrig kan lita på vad man ser runt omkring sig.

Verkligheten är inte vad den utgör sig för att vara.

Philip K Dicks romaner ligger till grund för filmer som Blade runner, Total recall, Dark city och Waking life – och har nämnts som en av de stora inspirationskällorna till just Matrix.

Den mekaniska insekten i min navel börjar därför pulsera och krumbukta vid nyheten om en ny tv-serie som bygger på en av Philip K Dicks mest berömda romaner, The man in the high castle, på svenska Mannen i det höga slottet.

Året är 1962. Det är 17 år efter andra världskriget, men kriget slutade inte som vi tror att det gjorde. Axelmakterna Tyskland och Japan vann och delade upp USA i varsin del. Väster om Mississippi styr Japan, östra delen styr Tyskland.

På Times Square i New York lyser järnkors i neon. Biograferna visar trevliga familjer om blonda kärnfamiljer – ironiskt nog inte olika vanliga amerikanska filmer – samtidigt som SS-trupper marscherar runt och rensar ut oliktänkande.

I tv-serien frågar en lastbilschaufför en polis var det är för vita flagor som singlar genom luften. Svaret: ”Ah, det är tisdag. Då bränner vi krymplingar och långtidssjuka.”

Samtidigt finns det en aktiv motstånds­rörelse både på den japanska och tyska sidan. Motståndsrörelsen hittar journalfilmer och en roman, som vittnar om ett annat slut på kriget där USA vann.

Man-In-the-High-Castle

* * *

Det kontrafaktiska är typiskt Dick. Återigen: lita inte på någon, misstro alla.

Efter en framgångsrik pilot har nu Amazon gjort en hel säsong av serien.

Missa inte heller en oförglömlig BBC-dokumentär om Philip K Dick, A day in the afterlife, som ligger på Youtube i sin helhet.

Ditt sätt att se på verkligheten kommer aldrig längre att vara detsamma.

Jan Gradvall

* * *

Läs mer!

Jan Gradvall: ”13-åriga tjejer har bättre koll än tv-kritikerna”

Emil Persson: Sverige, det är dags att ni börjar lyssna på country

Andrev Walden: nu tar robotarna över Hollywood

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:39