Hoppa till innehåll

Jan Gradvall: ”Därför borde du se Battlestar galactica med ditt barn”

Battlestar Galactica
Tobias Ivarsson

Gör Battlestar Galactica till ditt TV-projekt i sommar! * * * Föräldraskap är en avlägsen vägskylt för en del av Cafés läsare. Men om jag får ge ett enda råd till när den dagen kommer: Missa inte chansen att se Battlestar galactica tillsammans med ditt barn. Jag gav Battlestar galactica-boxen till min elvaårige son i julklapp. … Continued

Jan Gradvall

Gör Battlestar Galactica till ditt TV-projekt i sommar!

* * *

Föräldraskap är en avlägsen vägskylt för en del av Cafés läsare. Men om jag får ge ett enda råd till när den dagen kommer: Missa inte chansen att se Battlestar galactica tillsammans med ditt barn.

Jag gav Battlestar galactica-boxen till min elvaårige son i julklapp. Under vintern och våren har vi tillsammans kollat på de fyra säsongernas 76 avsnitt.

Det är bland det bästa jag gjort som förälder. Bara vi två. En far-och-son-grej.

Att jag simultanöversatt alla repliker högt – min son har svårt att hinna med att läsa textremsan – har skapat en speciell atmosfär. Alla de timmarna tillhör nu oss.

Det finns några tv-serier man måste ha sett som en del av allmänbildningen. The wire (2002–2008) är en sådan. Jag skulle vilja påstå att nyversionen av Battlestar galactica (2004–2009) är en annan.

Barack Obama intervjuade i våras The wire-skaparen David Simon på Vita husets egen Youtubekanal för att lära sig mer om hur man bekämpar droger. Det var tungt.

Ännu tyngre var att inför sista avsnittet av Battlestar galactica våren 2009 så anordnade FN ett seminarium där några av organisationens toppar diskuterade serien.

Battlestar Galactica

Siktar mot stjärnorna. Foto: pressbild.

* * *

Battlestar galactica är en serie full av action i rymden. Det är the selling point för att locka en elvaåring. Men det är också en serie om samhällskunskap, historia, religion och filosofi.

Hur bygger man upp en stat? Hur skapar man en demokrati? Varför uppstår terrorism? Varför dras människor till religion?

Serien inleds med att nästan hela mänskligheten dödas i en förödande attack. De knappt 50 000 som blir kvar måste bygga upp allt igen från grunden.

Det är inte så konstigt att så många statsvetare och politiker älskar Battlestar galactica.

Samtidigt finns det något underbart trashigt och kitschigt över serien som gör att den aldrig riktigt platsat på kultursidor.

Det går också att ana en revival i luften. HBO Nordic har just lagt upp hela serien för streaming, vilket gör det ännu lättare att denna sommar pricka av den från sin bucket list.

Entertainment Weekly utnämnde tidigare i år det tioårsjubilerande pilotavsnittet ”33” till det bästa pilotavsnitt som någonsin gjorts. (Det föregicks av en miniserie som i sin tur var en remake på en serie från 1978, men 33 är avsnitt ett och inleder serien på HBO Nordic.)

Efter att ännu en gång ha sett om 33 är jag beredd att hålla med. Intensivare tv har aldrig gjorts.

Jan Gradvall

* * *

Läs också!

Emil Persson: Sverige, det är dags att ni börjar lyssna på country

Andrev Walden: ”Därför är nya Terminator årets orimligaste film”

Andrev Walden: Varför håller journalister alltid händerna så konstigt?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.