Jeremy Piven: ”Folk behandlar mig som om jag är Ari Gold”

Jeremy Piven
Johan Hedberg  |  Publicerad 2015-05-29 15:29  |  Lästid: 4 minuter
Jeremy Piven

Ari Gold är tillbaka – nu på vita duken. Café åker till Hollywood för ett enskilt samtal med Jeremy Piven från Entourage.

* * *

Jeremy Pivens mobil studsar över heltäcknings­mattan som en sten på en stilla sjö. Han ska just förklara olikheterna med sin karaktär Ari Gold när telefonen plingar på soffbordet. Sms:et avbryter honom mitt i en mening, han hejdar sig, hugger telefonen, kastar macka med den över hotellsvitens vardagsrumsgolv och återgår sedan till resonemanget om den temperamentsfulla Hollywoodagenten.

– Folk behandlar mig som om jag är Ari Gold på daglig basis, säger Jeremy Piven. De vill att jag ska veta vilket fantastiskt svin jag är och att de själva är svin på grund av mig. Skådespelare har berättat för mig att de sparkat sina agenter eftersom de inte är tillräckligt mycket som Ari Gold. När jag hör sådant vill jag sluta skådespela, har jag inspirerat folk att vara de sämsta versionerna av sig själva?

Få populärkulturella karaktärer har lämnat samma avtryck som Ari Gold. Vad som började som en biroll i Entourage kom att stjäla hela showen. Den arroganta skådespelaragenten, driven av aggression, testosteron och maktbegär, blev med sina dräpande oneliners och brist på impulskontroll inte bara HBO-seriens mest underhållande karaktär – han kom också att forma allmänhetens uppfattning om Jeremy Piven. Sällan har en skådespelare haft ett lika dåligt rykte i Hollywood. New York Post kallade honom för ”det största svinet i Hollywood”, The Guardian påstod att han hade ”temperamentsproblem”, Mad men-skådespelerskan Elisabeth Moss uppgavs vara ”chockad” efter att han övergett deras gemensamma Broadwayföreställning och när han var trevlig mot New York Observers reporter resulterade det i rubriken ”Jeremy Piven är INTE en idiot”.

– Det är priset jag betalar för mitt arbete. Man kan lätt hämmas av behovet att bli älskad av världen. Jag tar gärna den smällen för att göra en trovärdig karaktär.

Jeremy Piven får räkna med fler konfrontationer när Entourage nu återvänder som långfilm. I den Emmybelönade dramakomedin kretsar handlingen kring skådespelaren Vincent ”Vince” Chase och hans grabbgängs sköna Hollywoodliv. Filmen tar vid sex
månader efter tv-finalen: Ari Gold har startat en egen filmstudio och ska finansiera Vince Chases regissörsdebut. Då börjar motgångarna.

– Det är en scen där Ari försöker följa ett meditationsband när han kör sin Mercedes. Så ringer hans assistent Lloyd och har en massa konstiga önskemål. Resultatet är att jag förstör en väldigt fin bil, haha. Jag försökte ta en löptur efter den inspelningsdagen och min kropp bara började skaka. Det är fysiskt utmattande att spela Ari Gold.

* * *

”Jag slår sönder mer rekvisita än någon annan skådespelare.”

* * *

Golden Globe Awards, 2015. Jeremy Piven stövlar nedför röda mattan som en hockeygymnasiekille i skolkorridoren. Mobiltelefon i handen, handsfree i örat, blicken otåligt flackande över folksamlingen, ständigt nära att axla övriga gäster ur balans.

Han följs av Vince Chase, Turtle och resten av Entourage-ensemblen – och den samlade kändiseliten tycks tänka samma sak: är de här privat eller som sina karaktärer?

– Vi filmade en scen, det var live på röda mattan med manusbunden dialog, egentligen var det helt galet. Det var märkligt att stå där och skådespela när Angelina Jolie går förbi några meter bort.

Entourage är löst baserat på skådespelaren Mark Wahlbergs liv (som även producerar tv-serien och filmen). Ari Gold är inspirerad av hans agent Ari Emanuel.

– Ari har inte sagt något om min rolltolkning, men hade han inte gillat den hade vi säkert fått höra det. Jag träffade hans bror Rahm Emanuel, som var chief of staff för Barack Obama, och han sa ”jag gillar dig bättre än min bror”, haha.

Entorauge

Alltid i centrum Vincent Chase (till vänster, spelad av Adrian Grenier) är huvudkaraktären i Entourage. Men hans agent Ari Gold (Jeremy Piven) är utan tvekan den mest färgstarka karaktären.

* * *

Beverly Hilton, Los Angeles. Jeremy Piven står och trycker på hissknappen som om det vore ett arkadspel. Två steg bak, armarna i kors, blicken fixerad på våningsmätaren.

Jetlaggad från London – Mr Selfridge filmas parallellt – är han på snabbvisit i Kalifornien. Storbritannien har blivit hans nya hem.

– Jag träffade prins Harry och prins William på en polomatch. Någon sa ”kom och träffa kungafamiljen” och jag följde glatt med. Så vi skakade hand och Harry kallade mig för ”Ari” hela tiden. Jag ville inte bli halshuggen så jag bara nickade och spelade med.

Fostrad i en teaterfamilj i Chicago gick Jeremy Piven på föräldrarnas dramaskola. Efter 20 år med småroller i Hollywood slog han igenom med Entourage 2004. Belönad med tre Emmystatyetter och en Golden Globe förklarar han att teaterbakgrunden hjälpt honom. Särskilt i det improviserade arbetet. Ari Golds klassiska replik ”Let’s hug it out bitch” är ett typexempel.

– Det bara slank ur mig när jag improviserade och sedan blev det Aris catch phrase. Är du närvarande i scenen fortsätter du tills någon skriker ”bryt!”. Så jag improviserar hela tiden. Jag har hellre ett obekvämt ögonblick där jag har varit en naughty boy, gått ifrån manus och fått en reprimand av regissören än att missa chansen att få något ännu bättre på film.

Infallen har varit många: kraschade bilar, krossade datorer, vattenbazookas på kontoret.

– Scenograferna hatar mig eftersom jag slår sönder mer rekvisita än någon annan skådespelare. Ett exempel var när Ari och hans fru gick i parterapi. De diskuterar hans aggressionsproblem och han blir så arg att han slår knytnäven rakt genom glaset på en tavla av en katt. ”Vi har inte hur mycket rekvisita som helst”, sa de. Så vi repeterade utan att slå på riktigt och sen gjorde vi en tagning där jag slår skiten ur den.                      

Victor Johansson

* * *

Läs också!

11 kändisar som ser exakt ut som två andra kändisar ihop

7 saker som kommer hända om Måns Zelmerlöw blir världskändis

Svenskarna driver superstora yacht-veckan: ”Det är klart att folk festar mycket”

Nej, du har använt emojis fel – det är det här de betyder egentligen!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-01-09 12:01