Hoppa till innehåll

Joel Alme: ”Människor i dag är svåra att beundra, de flesta beundrar mest sig själva”

Joel Alme
Tom Cehlin Magnusson

Album- och turnéaktuella Joel Alme om flockbeteende, Nina Simone och ett insläppt juniorhockeymål som satt sina spår.

Vad håller dig vaken om natten?

”Har aldrig sovit bra men jag vet ju att det är min hjärna som aldrig kan stänga av som är det stora problemet. En blandning av oro, räkningar, gå och prata i sömnen och att jag nästan bara kan sova i soffor gör ju såklart sömnen begränsad.”   

Vilket personlighetsdrag stör du dig på hos andra människor?

”Flock­beteende är det vidrigaste jag vet, det är opålitligt och integritetslöst.”   

Vad är det värsta någon har sagt till dig?

”Svårt, jag blev retad för att jag hade stora öron i högstadiet så alla kallade mig Dumbo, det slutade ofta med slagsmål och att jag skaffade en otroligt ful pagefrisyr.”   

Joel Alme är aktuell med sitt nya album Sköt er själva så sköter jag inte mitt och en stor turné på 20 spelningar med stopp på bland annat Cirkus i Stockholm, Konserthuset i Göteborg och KB i Malmö. Foto: Beatrice Lundborg

Vilket är det märkligaste telefonsamtal du har fått?

”Innan jag skaffade hemligt nummer så ringde en norrländsk herre mig alltid på fyllan varje helg och sjöng på en av mina låtar, väldigt fint men såklart också lite konstigt. Fick lite dåligt samvete när jag sen bytte till hemligt nummer.”   

Vad är din favoritdoft?

”Älskar Nivea Sun solkräm.”   

Hur känns kärlek?

”Som om det finns en mening med allt.”

Vad screenshotade du senast?

”Min dotters skolschema och en bild på otroligt upprörd katt som jag skickade symboliskt till min producent.” 

Vilken är världens bästa låt just nu?

At my Window med Townes Van Zandt.”   

Vem vill du be om ursäkt, och varför?

”Det finns såklart några personer som jag skulle vilja be om ursäkt, men det håller jag för mig själv. Skulle däremot vilja be mitt 12-åriga jag om ursäkt för att under så många år gått på livets blåsningar att jag nästan glömt bort vem jag är, och det är ju faktiskt den stora anledningen till att det ens finns folk att be om ursäkt till.”   

När grät du senast?

”När min styvpappa gick bort för ett år sen.”   

Vad är ditt livs största besvikelse?

”Släppte in ett onödigt mål i finalen i GP-pucken i hockey när jag var 14 som gjorde att vi förlorade. Det var en lobb från halva plan och jag stod och dagdrömde.”   

Vad skulle du beställa för måltid om du satt på death row?

”Panerad ost med stekt potatis och tartarsås.”   

Vilken levande person beundrar du mest?

”Beundrar mest djur och framför allt min hund Stella som tar allt jag säger på 100 procent allvar och gör precis allt för att skydda oss här hemma. Människor i dag är svåra att beundra, de flesta beundrar mest sig själva.”   

Hur ser den perfekta lördagen ut?

”Gå upp tidigt, kolla på tecknad film med min dotter och spela gitarr. Ställa in den planerade middagen som vi var bjudna på, gå en onödigt lång promenad i skogen och sen kolla på film och spela gitarr igen.”   

Vad är du mest tacksam för?

”Min familj.”   

Vad är din största skräck?

”Att någon i min familj ska bli allvarligt sjuk.”   

Vad får man inte skämta om?

”Hela livet är ju oftast ett enda stort skämt, så det är ju svårt att sätta begränsningar för det.”   

Vilken låt ska spelas på din begravning?

”Allt med Nina Simone.”      

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.