Annons

John Guidetti om sin sneakersamling – tar snart över tjejens garderob

Fotbollsstjärnan John Guidetti berättar om favoritskorna, drömmodellen, – och hur familjen får leva med hans kärlek till sneakers. ”Jag har redan köpt ett gäng skor till min lilla tjej”.

Café

 

johnguidetti

John Guidetti fotograferad av Martin Vallin för Café.

Sneakers har för länge sedan kommit att handla om mer än bara skorna i sig, det har blivit en kultur. Det samlas, köas – och det verkar brännas mer pengar på sneakers än någonsin. Café skrev i veckan om Nikes tillfälliga ”skolåda” i Stockholm och skojättens satsning på en ny sajt för sneakersfantaster. I en exklusiv intervju berättar landslagets och Celta Vigos John Guidetti om sin passion för dojor med det lilla extra.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

– Jag älskar sneakers, nästan lite för mycket. Jag får problem hemma och kan inte köpa mer. Om jag köper så måste jag ge bort ett par gamla.

 

Betyder det att din samling på ungefär 100 par inte växer speciellt mycket?

– Det skulle man kunna säga. Jag ger bort en del när jag vill få plats för nya. Jag får inte plats med fler i huset vi bor i nu. Jag har en stor garderob, jäkligt stor, men skor tar ändå väldigt mycket plats och just nu får det inte plats mer och då har jag redan tagit över min tjejs skohyllor också. Det är svårt att hålla sig, och hittar jag ett par riktigt schysta svarta sneakers, så har man redan ett tiotal som liknar, och då måste jag övertyga min tjej om varför jag behöver ett par till på grund av att plösen ser lite annorlunda ut. Man hittar alltid en anledning.

Sparar du lådorna?

– Jag är ingen som sparar lådorna faktiskt. Jag tar bort lådorna direkt och men är jävligt duktig med att hålla de fina och fräscha ändå.

Hur förvarar du skorna då?

– De står i rangordnade i hyllor. Mina favoriter har jag på en separat hylla, under kepshyllan, där jag får plats med 10-15 par. Resten har jag i skåp. Förutom de jag använder dagligen som står innanför dörren, de som du kan använda när du bara ska rulla till träning.

När var det senast du använde ett par från hyllan?

– Det kan vara dagligen. Om man har en outfit som kräver det liksom.

Vilka är favoriterna på hyllan?

– De jag har från NikeLab x RT. De låga Air Force som kom för ett par år sen, i vitt och svart. De älskar jag. Köpte dem i en sneakersbutik i New York. Jag älskar Air Force. Mina helvita original är de cleanaste skorna jag vet. De skulle kunna platsa på hyllan bara för att jag gillar de så mycket och tar god hand om dem, men de är inte lika exklusiva så de står i skåpen.

Vilka var dina första sneakers?

– Nej, det kommer jag inte ihåg. Jag minns bara mina första fotbollsskor, ett par Mercurial Vapor, typ de första som kom ut, som jag fick av en fotbollsspelare i Kenyas landslag. I helsilver. Det var de snyggaste fotbollsskorna jag sett. Min pappa målade de dock svarta för att man fick bara spela i svarta fotbollsskor i BP på den tiden. Jag blev så sjukt ledsen för att han hade förstört dem. Han menade ju inget illa, han ville ju bara att jag faktiskt skulle prestera genom att kunna använda dem.

Har du haft något annat jobbigt minne med skor?

– Jag började spela fotboll på gatan en gång av en slump, då jag bara hoppade in som en kul grej med ett gäng som spelade. Men hade på mig ett par helt nya cleana vita Huaraches och fick sån jävla ångest efteråt för de var helt förstörda efter det.

Är du nitisk med att hålla dina sneakers rena?

– Förut var jag inte lika duktig på att vårda mina skor. Men nu har jag blivit mycket bättre. Sen man har blivit pappa är man ju bättre på att planera. Man vet när det inte är läge att sätta på sig ett par nya vita sneakers, utan istället kanske ta ett par slitna träningsskor som man vet tåls att skitas ner.

Har dina barn sneakers?

– Ja, det är klart. Min lilla tjej är lite för liten för att ha de flesta än, men jag har redan införskaffat ett gäng som står redo för henne. De är så jäkla söta! Det är skitkul att köpa kläder och skor till andra, jag älskar det. Köpte precis ett par helröda Huaraches till henne.

Det känns som att Fabian Orellana kommer in med nya sneakers varje dag

Ni bor just nu i Vigo. Finns det någon sneakerkultur där?

– Sådär. Det finns lite grann. Men såklart, inte alls som det gjorde när jag bodde i Holland och England. Eller i Stockholm för den delen. Jag kommer fortfarande ihåg när jag hade på mig ett par helsvarta Air Max i mocka på Footlocker och fick så sjukt många kommentarer. Det var en kille som propsade på att få köpa de och erbjöd flera tusen för dem.

Sålde du skorna?

– Nej nej. De är så feta. De är helt slitna nu men jag har kvar dem.

Har du nått minne av hur ditt intresse började?

– När jag var yngre så brydde jag mig inte så mycket, då var det nästan bara skorna jag brydde mig om. Sen har det intresset bara växt. Allt kommer väl från att man spelar fotboll. När man spelar fotboll är det så viktigt med fotbollsskorna och det blir det att man tycker att det är viktigt med alla skor man har, även utanför planen.

Snackar ni mycket sneakers i laget?

– Alla gillar ju sneakers. Ett par feta sneakers är ju viktigt. De flesta kommer in med nya titt som tätt. En kille i laget är helt galen, Fabian Orellana. Känns som att han kommer in med nya sneakers varje dag. Frågade honom hur många han har, och han sa att det var runt 150 par sneakers, som han hade här! Sen 200 par kvar i Chile. Det är rätt mycket.

Hur håller du koll på nya sneakers som kommer?

– Det beror på, ibland hittar jag det i butik bara eller på nån hemsida av en slump och annars är det att jag ser något par jag gillar på Instagram och försöker få tag på dem. Jag följer Kickgameuk som jag gillar och andra liknande konton.

Har du någon drömmodell just nu du inte har?

– Jag gillar collabs och när det är special editions. Inte over the top, utan när det bara ger en extra touch på originalet. Jag såg ett par Presto som Nike gjorde i samarbete med Acroynm, de gillar jag, och vill ha!

Annons

Dela (25)
Tweeta

Annons


Laddar