Jonas Cramby: ”Anthony Bourdain har knuffat världen i en ny riktning”

Den enormt inflytelserika stjärnkocken, tv-personligheten och författaren Anthony Bourdain är död. Cafés matredaktör Jonas Cramby sörjer ”Kitchen Confidential”-författarens bortgång.

Joakim Almén  |  Publicerad 2018-06-08 17:07  |  Lästid: 3 minuter

Stjärnkocken Anthony Bourdain har avlidit, han blev 61 år gammal. Han har kallats för den kulinariska världens första rockstjärna och hans betydelse för matintresset världen över går inte att överskatta.

Tv- och kockstjärnan befann sig på en jobbresa i Frankrike, där han spelade in ett nytt avsnitt av hans hyllade program ”Part Unknown”. Han ska ha hittats död i sitt hotellrum av nära vännen, franska kocken Eric Ripert, uppger CNN.

Cafés matredaktör Jonas Cramby sörjer bortgången av sin stora – matmässiga – inspirationskälla.

För dom som inte har råkoll på Bourdain – vad var hans grej?

– Anthony Bourdain var en kock som skrev en skandalös och skandalöst rolig bok (Kitchen Confidential) om kockyrket, blev världskänd och sedan fick spendera 20 år med att resa omkring i världen och äta mat och dricka öl för CNN:s räkning. Han har gjort lite andra grejer också men det är mest de två sakerna han är mest känd för.

Vad har Anthony Bourdain betytt för dig?

– För mig personligen så har han betytt enormt mycket. Kanske inte på något känslomässigt Morrissey-sätt, som i att hans texter tagit mig genom svåra perioder och sånt, utan mer rent praktiskt. Hur min vardag ser ut idag. Man kan säga att Anthony Bourdain vid ett flertal tillfällen har knuffat mitt liv i en lite ny riktning. Det var hans tv-program, till exempel, som fick mig att drömma om att försörja mig genom att sitta på rangliga plaststolar på marknader i Hanoi och äta risnudelsoppa med blodkorv.

Och när jag fick erbjudandet om att skriva min första kokbok var det Anthony Bourdains Les Halles-bok som fick mig att inse att kokböcker inte måste vara präktiga texter och softade bilder på människor med jordiga grönsaker i händerna utan kunde vara djupt personliga, passionsdrivna och kul. Jag tror faktiskt att jag aldrig skulle ha skrivit någon sånt över huvud taget utan ingressen till Bourdains Boeuf Bourguignon-recept. På samma sätt som Rancids alla låtar är byggda på ”White Riot” av The Clash – är hela min karriär är byggd på den ingressen.

Vad har Bourdain betytt för matintresset världen över?

– Jättemycket där också. Och inte bara positivt. Hans bok ”Kitchen confidential” var ju med och bildade en myt runt kockyrket med droger, skrikande och machoposeringar vilket de flesta är ganska trötta på idag. Men kan man se förbi det så är det fortfarande en lysande bok. Men framförallt så tror jag att hans livsgärning gått tvärs emot Trumps och SD:s och sådana – och istället fört människor och kulturer närmare varann.

Mat är ju magiskt på det sättet. Kolla bara på Sverige. För 20 år sedan var langos det mest exotiska man kunde hitta. Idag kan du äta allt från etiopiskt till hawaiianskt – och till och med böcker som mina säljer. Jag tror att Anthony Bourdain haft en enorm påverkan på denna nya slags öppenhet, matglädje och upptäckarlusta. Fy fan vad tråkigt det hade varit annars.

 

Vad har du tagit med dig för tips och inspiration av Bourdain?

– Att allt handlar om stil. Det kvittar vad du gör, gör du det med stil kommer du bli intressant. Och Bourdain hade mer stil än de flesta.

Om man ska konsumera något av Bourdains verk – var ska man börja?

– Börja så klart med att läsa Kitchen Confidential, det är en modern klassiker. Har du missat hans matprogram helt så börja med att leta upp Haiti-avsnittet av tv-serien ”No reservations” på Youtube. Det är bara så oerhört suggestivt, skrämmande och bra. Och så dyker Sean Penn upp i en tältstad räddande folk undan en annalkande orkan helt plötsligt också. Helt fantastiskt. Obligatorisk tittning speciellt för dig som tror att mat-tv bara är Mästerkocken eller Mat-Tina i fjällen.

Slutligen: Vad blir Anthony Bourdains eftermäle?

– Att han fört människor samman och knuffat världen i en lite ny riktning.

LÄS OCKSÅ:

7 Mat- och dryckesdokumentärer du som gillar matprogram borde se

Så käkar du som ett VM-proffs – Jonas Cramby guidar

Här ska du käka i Sverige i sommar – Siri Barje guidar

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-06-11 09:05