Så käkar du som ett VM-proffs – Jonas Cramby guidar

Sveriges VM-grupp består av den kanske starkaste kulinariska laguppställningen någonsin: Mexiko, Sydkorea och Tyskland. Jonas Cramby guidar till maten du spisar när vi möter dem.
Tiden då man bara kunde ställa fram ett flak Starkbock när man skulle kolla mästerskapsfotboll är sedan länge förbi. Den moderne kulinariskt intresserade mannen erbjuder inte bara hemgjorda tv-snacks vid sådana tillfällen, han anpassar dem naturligtvis efter vilket lag som spelar också. Ja, jag skulle till och med kunna gå så långt som att hävda att man inte är ett äkta fotbollsfan om man till exempel inte gör en shepherds pie eller lite fish’n’chips när England möter Tunisien på Volgorod arena den 18 juni. Eller åtminstone bjuder polarna på en skål ndambe när Senegal möter Polen dagen efter. Här är maten du lagar när Sverige går upp mot Mexiko, Sydkorea och Tyskland.
NÄR SVERIGE MÖTER SYDKOREA

Bokkeumbap
4 personer
Bokkeumbap är en så högt älskad vardagsfavorit i Korea att ett flertal K-poplåtar har skrivits om rätten. Det är snabbt, enkelt och otroligt gott, och eftersom man inte använder pinnar, utan sked, när man äter det är det perfekt mat att skopa upp medan man har ögonen fokuserade på tv-apparaten. Kimchi hittar man i kyldisken i den asiatiska mataffären.Välj gärna en så gammal kimchi som möjligt, då det ger mer smak och umami.
Recept
4 dl finhackad kimchi
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, finhackad
2 msk matolja
4 msk juice från kimchin
3 msk gochujang
10 dl kokt rundkornigt ris
2 msk koreansk eller japansk soja
2 msk rostad sesamolja
4 ägg, stekta
2 salladslökar, finskivade
2 msk rostade sesamfrön
kim eller nori (rostat sjögräs), strimlad
Gör så här
Stek kimchi, vitlök och lök i olja i en stekpanna på medelvärme. Rör i kimchijuice och gochujang – vilket är en koreansk
fermenterad chilipasta som du hittar i din lokala asiatiska matbutik – och stek det kokta riset i denna underbara sörja tills det blir varmt och lite knaprigt – du kan behöva hacka på det med en stekspade så riskornen separeras. Smaka av med soja.
Ta av från värmen och rör i sesamoljan.
Lägg i fyra skålar och toppa med 1 stekt ägg, salladslök, sesamfrön och sjögräs.
NÄR SVERIGE MÖTER MEXIKO

Torta Milanesa
4 mackor
Mexiko har inte bara tacos, de har en fantastisk smörgåskultur också. Torta betyder just macka på mexikansk spanska (och tortilla följaktligen ”liten macka”), medan milanesa är ordet för panerat, stekt kött. Lägger man till lite bönor, chili och koriander blir det Mexikos absolut mest älskade macka och ett perfekt tilltugg att äta under en fotbollsmatch. Den ursprungliga sandwichen uppfanns trots allt för att kunna ätas under pokerpartier.
Recept
4 hamburgerbröd
4 kycklingbröst à 150 g
olja
1 dl vetemjöl
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1 ägg
2 dl pankoströbröd
gurka, juliennad
2 avokador, tunt skivade
1 silverlök, tunt skivad
2–4 jalapeños, tunt skivade
1 knippe koriander
majonnäs, gärna Kewpie
Refried beans
1 burk (400 g) svarta bönor
1 gul lök, finhackad
1 vitlök, finhackad
olivolja till stekning
salt och svartpeppar
Gör så här
Börja med att göra refried beans. Det är enkelt: Bara stek lök och vitlök mjuk i lite olja. Häll av vattnet från en burk svarta bönor och stek även dessa. Efter ett tag kan du tillsätta lite vatten, och sedan mosa bönorna med en handmixer. Det ska vara krämigt men inte rinnande. Smaka av med salt och peppar.
Skär kycklingbröstet sidledes tills kniven nästan går igenom köttet och vik liksom sedan upp bröstet som en bok. Banka på det med en köttklubba eller kastrull så att du får en stor centimetertjock skiva kycklingbröst. Värm oljan till cirka 160 grader (eller prova om lite panko fräser fint). Blanda mjöl och kryddor på ett fat, det uppvispade ägget på ett annat och pankon på ett tredje. Doppa kycklingfiléerna i först kryddmjölet, sedan ägget och sist pankon. Fritera kycklingen tills den är gyllengul och frasig. Låt rinna av på hushållspapper.
Halvera hamburgerbrödet och värm i panna. Bred refried beans på underdelen, lägg på gurka och den friterade kycklingfilén. Toppa med avokado, silverlök, jalapeño, koriander och ringla till sist över majonnäs.
NÄR SVERIGE MÖTER TYSKLAND

Reuben sandwich
4 personer
Världens mest ikoniska smörgås måste ändå Reubenmackan vara. Den förknippas kanske mest med New Yorks judiska delis, men den togs faktiskt till USA av en tysk invandrare vid namn Arnold Reuben och innehåller typiskt tyska ingredienser som surkål, delikött, alpost och ljust rågbröd. Dressingen är visserligen ett väldigt amerikanskt påfund, men det kan man kanske hacka i sig eftersom det här kan vara den perfekta sportmackan.
Recept
8 skivor ljust rågbröd
400 g kokt rimmad oxbringa
surkål
smör till stekning
appenzellerost
Russian dressing
3 dl majonnäs
2 msk dijonsenap
2 msk grov dijonsenap
1 msk tabasco
1 tsk worcestershiresås
1 tsk paprikapulver
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 salladslökar, finhackade
3 msk cornichons, finhackade
3 msk syltlök, finhackad
2 tsk kapris, finhackad
1 msk bladpersilja, finhackad
Gör så här
Skiva det kalla köttet mot fibrerna och så tunt du bara kan. Stek surkålen i lite smör och lägg ett par skivor ost på brödet. Låt sedan osten smälta i ugn på medelvärme – du vill att osten ska smälta och brödet vara varmt men fortfarande mjukt och mysigt.
Montera mackorna genom att klicka på Russian dressing, stekt surkål och till sist rejält med finskivad corned beef.
Avsluta med en brödskiva till, dela i trekanter och ät.
Om du vill kan du såklart lika gärna äta din reuben grillad. Då blir den härligt knaprig och smältostig i stället för mjuk och len. Stek i så fall den monterade mackan med tyngd på medelvärme, cirka 5–6 minuter per sida.