Annons
Annons

Tortillas

Majsmjölstortillas.

* * *

Sexton stycken
5 dl masa harina, till exempel Maseca
ca 4 ½ dl ljummet vatten

Du behöver
tortillapress
ren plastpåse

Nyckeln till mjuka majstortillas på masa harinamjöl är noggrannhet. Degen måste vara perfekt blöt, tortillan lagom tunn och temperaturen precis rätt. Du måste även ha en tortillapress och lite andra grejer. Har du det? Annars hittar du både masa harina och tortillapres­sar i sydamerikanska mataffärer eller på nätet. Då sätter vi igång:

Annons

1. Blanda mjöl och vatten i en skål och knåda till en deg, cirka 5 minuter. Täck över degen och låt vila 5 minuter. Klipp ut två rundlar ur plastpåsen i samma storlek som din tortillapress. Lägg en plastrundel på botten, rulla en pingpongstor boll av degen, lägg den andra rundeln över. Pressa ner, snurra tortillan 180 grader och pressa igen. Den ska vara tunn och jämn. Får din tortilla hackiga kanter är degen för torr och fastnar den i plasten är den för blöt. Justera med mer vatten eller mjöl.

2. Dela upp degen i 16 bitar och rulla. Värm upp en stekpanna till strax över medelvärme och stek. En tortilla som puffat upp bli godare och hemligheten bakom det är att vända den tre gånger. Först efter 20 sekunder. Sedan efter 45 sekunder. Vänd igen efter 45 sekunder och låt till sist baka 30 sekunder tills den är färdig. Tortillan ska puffas upp, ha bruna fläckar men inte vara bränd och styv. Sänk i så fall värmen. Är den blek: höj. Efter­hand lägger du bröden på hög i en tortilla­värmare eller i en kökshandduk som du klätt med lite aluminium­folie. Detta är för att de ska hållas varma och bli mjuka och mjälla. Servera så fort alla är färdigstekta.

Jonas Cramby

* * *

Läs mer!

22 ord som du förstår om dina päron kommer från Stockholm

Jonas Crambys bästa recept på tacos – Carnitas tacos

Jonas Crambys bästa tacos – så lagar du Carnes asadas

27 gånger Zlatans kompis tagit hipsterlooken till en helt ny nivå

Annons

Dela (0)
TweetaLaddar