Hoppa till innehåll

Jonas Crambys bästa recept till kräftskivan – så gör du grillade ostron

Ljummen öl, halvt tinade kinesiska sumpkräftor, olösta familjekonflikter, kräfthattar och en bit kryddost – nej, den svenska kräftskivan är inte vad den en gång var. Så varför inte ta kräftpremiären på allvar i år och ställa till med en kräftskiva precis som i Louisiana?  * * * Förrätt: Grillade ostron Folk som tror att de är roliga … Continued

ostron

Ljummen öl, halvt tinade kinesiska sumpkräftor, olösta familjekonflikter, kräfthattar och en bit kryddost – nej, den svenska kräftskivan är inte vad den en gång var. Så varför inte ta kräftpremiären på allvar i år och ställa till med en kräftskiva precis som i Louisiana? 

* * *

Förrätt: Grillade ostron

Folk som tror att de är roliga när de säger att ostron smakar snor borde tvingas suga ut innehållet ur valfri näsa. Det finns nämligen inget som säger ”Låt festen börja!” lika mycket som ett par ostron, lite vinaigrette och något gott att dricka. Underbart. Vill man vara säker på att alla är lika nöjda som oss ostronälskare finns det dock ingen skam i att tillaga dem innan servering. Dessa grillade ostron är till exempel ostron på ett sätt som även ostronhatare kan älska. Köttiga, smöriga, smått spicy och underbart rökiga. Serveras såklart stående runt grillen för maximalt mys.

Ingredienser, 10 personer

• Cirka 2 dussin ostron

• 2 färska chorizos

• 6 saltiner

• Grovsalt

Kryddsmör:

• 1 schalottenlök

• 0,5 dl vitt vin

• Zest från halv citron

• 1 msk färskpressad citronjuice

• 100 gram smör

• Tabasco

• Salt

1. Förr i tiden sa man att man bara skulle äta ostron under månader med ”r” i. Alltså hoppa över i maj, juni, juli och augusti. Men på våra nordliga breddgrader är vattnet så kallt även på sommaren att de är alldeles utmärkta vid kräftpremiären. Så köp svenska! Förbered sen grillningen genom att finhacka schalottenlök och blanda med vitt vin, citronzest och juice. Smält smör, tillsätt och rör runt. Smaka av med salt och tabasco. Nu är kryddsmöret färdigt! Förbered de andra ingredienserna genom att smula sönder saltinerna i en mortel och ta ur den färska chorizon ur sitt skinn och finfördela med händerna till en slags färs. Häll grovsalt i en ugnsform. Tänd grillen eller sätt ugnen på max.

2. Nu har det blivit dags att öppna ostron! Att öppna ostron är inte lika komplicerat som folk som kan öppna ostron vill göra gällande. De försöker bara verka märkvärdiga. Kolla ett par filmer på Youtube så kan du sen. När du öppnat ostronen placerar du dem i ugnsformen fylld av grovsalt, så att de står stadigt. Lägg på en klick av kryddsmöret, strö lite färsk chorizo över och avsluta med lite av de smulade saltinerkexen. Grilla under lock, eller i ugn, tills smöret bubblar och saltinersmulorna fått färg, cirka 10 minuter. Servera omedelbart.

Jonas Cramby

cramby

* * *

Fler recept till Crambys kräftskiva

paj

Dessert: Key lime pie med monstermaräng

kraftor

Huvudrätt: Louisiana crawfish boil

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.