Annons

”Det är jobbigt och tar tid – men vi måste orka förstå vad vi delar”

Genom sociala medier är vi producenter av media. Och med det följer ansvar, skriver Cafés chefredaktör Jonas Terning i veckans krönika.

Jonas Terning
”Det är jobbigt och tar tid – men vi måste orka förstå vad vi delar”

Jonas Terning är Cafés chefredaktör.

Fick ett sms i veckan. En vän som oroligt konstaterade att hans svärmor hade delat ”Stå upp för Peter Springare”-gruppen i sitt flöde. En grupp som till ytan stödjer Örebros överlägset mest kända polis, men i kommentarsfälten handlar lika mycket om att bygga bilden av ett Sverige som går åt helvete på grund av alla kriminella invandrare. Nu var min vän, vars föräldrar båda invandrat till Sverige från vitt skilda håll, orolig att hans föräldrar också skulle dela detta. För att de inte riktigt hade koll på vad de faktiskt just då skulle dela. Att de, med den till synes oskyldiga handlingen att välja att ”stå upp” för en polis som gett en inblick i sin utan tvivel tuffa vardag, samtidigt bygger ett problem, som är större än själva problemet.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Björn Werner fångade det väldigt bra i veckan med en text på Cafe.se. Han jämför delar av det offentliga samtalet i dag – och många fikastundssamtal också för den delen  – med sagan om pojken som ropade på vargen. I dag är själva oron för vargen – eller för den dramatiskt ökande brottsligheten som alltså inte är dramatiskt ökande enligt nya siffror från Brå – större, än faran för vargen. Vi är oroliga för oron. På grund av det konstanta informationstryck vi utsätts för. Och på grund av att många inte lärt sig att informationssamhället har förändrat våra liv radikalt.

I dag möts vi av massa förenklad information förklädd till heltäckande fakta. Men många medier, såväl sociala som etablerade, orkar inte ge hela bilden av sanningen utan bara förenklingar. Och det här ställer ju krav på oss som mediekonsumenter. För nu måste vi ju själva göra mera aktiva val. Vi måste förstå vad det är vi konsumerar, och vi måste framförallt förstå vad det är vi delar. Och det här är ju jobbigt, och tar tid, och snart kommer gästerna och köttfärsen är inte ens tinad.

Uppsåtet i sig behöver inte alltid vara illa menat. Samma personer som ena stunden står upp för Peter Springare, står i nästa stund upp för kampen mot rasismen eller tar hand om utsatta familjer i sitt yrke inom det offentliga Sverige. Men det räcker inte riktigt.

Ingen av oss är längre enbart konsumenter av nyheter. Genom sociala medier är vi lika mycket producenter av media. Och med det följer ansvar. Ansvaret att åtminstone veta vad man delar.

***

Journalisten, författaren och inte minst magasinsmyten Bobo Karlsson gick bort i veckan. Han har spelat en väldigt viktig roll för den svenska magasinsjournalistiken, och var bland annat den som namngav Café. Det har skrivits fina ord om honom, och jag personligen har bara jobbat med honom någon gång, men läs gärna Klas Ekman här eller Jan Gradvall här.

***

I veckan la vi upp en intervju med Kakan Hermansson på Cafe.se, en intervju som också trycks i Café #3. Inget konstigt med det, men Kakan Hermansson engagerar, vilket blev tydligt i kommentarsfältet på Facebook. En del reagerade så starkt på vår intervju, att de nu skulle säga upp sin prenumeration. Tråkiga reaktioner, och jag upprepar gärna här det jag skrev på Facebook:

”Vi på redaktionen, och den absoluta majoriteten av våra läsare, uppskattar att möta de människor, företeelser och fenomen som engagerar mest i Sverige och världen. Ibland är det någon man som läsare uppskattar, ibland är det någon man inte gillar. Det är fritt för var och en att bestämma. Men att vi som redaktion skulle censurera oss själva genom att undvika vissa personer, för att det inte passar vissa andra personer, är för oss totalt främmande. Tvärtom. När det blir allt svårare att höra vad den andra sidan säger på grund av allt skrik, finns det mycket värt i att sitta still en stund och lyssna. Eller läsa. Sen får man göra vad man vill med den informationen man får från våra intervjuer och reportage, men vi kommer aldrig sluta leverera den.”

Mer av Jonas Terning

”Det finns en sak som är sämre än att göra lumpen”

”Alla är avundsjuka på människor som drivs av passion”

”Skrämmande granskning om förvanskade intervjuer med journalister”

”Så ligger medierna i skyttegravskrig med Donald Trump”

”Det kan vara jobbigt att heta Snorre från allra första början”

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar