Josephine Bornebusch: ”Jag blev träffad av en blixt förra sommaren”

Josephine Bornebusch

Café ställer livets stora frågor till våra favoritpersoner. Här: Skådespelaren, regissören och författaren Josephine Bornebusch som är aktuell med den andra säsongen av hyllade ”Älska mig” på Viaplay.

Joel Ågren  |  Publicerad 2020-09-07 10:13  |  Lästid: 3 minuter

Vad är det bästa med att vara du?

– Att jag genom mitt skådespeleri ofta får vara någon annan.

Vilket är ditt bästa karriärråd?

– Att våga. Att våga säga: Det här är jag sugen på. Att våga prova på nya saker. Att våga misslyckas. Att våga chansa. Att inte vara för rädd för att inte vara perfekt på allt man tar sig för.

Vad unnar du dig?

– Vad unnar jag mig inte, är en bättre fråga. Jag är nog på gränsen till FÖR unnig.

Vad googlade du senast?

– Färgglada maränger. Det unnar jag mig också, tydligen.

Hur känns kärlek?

– Underbart. Utan kärlek kan man ju inte leva. Det är också ett så himla spännande ämne för att det kommer i så många olika former. Kärleken jag känner för min familj är givetvis starkast. Den kärleken dör man ju för. Man kan vara hur ledsen och tyngd som helst, men så har man de små där hemma och så är allt så mycket lättare på en sekund. Kärleken jag känner inför mitt jobb och mina kollegor är också galet stark, men på ett helt annat sätt.  Jag kan sitta i klipprummet och få pirr i magen, jag kan vakna 04.00 och studsa i väg till jobbet som om jag var nykär.

Vad håller dig vaken om natten?

– Inget. Jag sover som en klubbad säl. Min man har slutat föreslå att titta på något tillsammans. Jag somnar 100 gånger av 100 innan förtexterna.

Ditt hem står i lågor – vilka tre saker räddar du?

– Min dator, min telefon och … en laddare kanske?

Vilket är ditt livs mest pinsamma ögonblick?

– Det kommer jag inte att avslöja ens under hot. 

När grät du senast?

– I går. Eller vänta, det kanske var i dag? Jag gråter ganska ofta. Inte för att jag är olycklig, utan för att jag är en ganska känslig person. Gråter till det mesta på tv. Det behövs inte mycket för att sätta i gång det hela. Jag har nära till tårar men försöker dock ofta dölja det och skylla på risiga tårkanaler.

Vilken är din favorit­svordom?

– Fan. 

Vem vill du be om ursäkt, och varför?

– Jag vill be min styvpappa om ursäkt som under många år under mina tonår fick höra att han inte var min riktiga pappa. När jag blev vuxen insåg jag att det inte handlar om vem som är ens ´riktiga´ föräldrar, utan vem som är där när det behövs. En finare morfar/styvpappa/pappa får man leta efter! 

När är du som lyckligast?

– När solen skiner, barnen mår bra och coronan kommer i ölform snarare än som virus.

Vad är din favoritdoft?

– Bebisdoft. Sjukt att den där lite sura kräkslukten kan föra med sig sådant begär. Man behöver bara sniffa lite på ett bebishuvud för att slungas tillbaka till barnens första tid i världen. En oskyldig, oförstörd, naiv, varm och luddig doft. Den som kan komma upp med en sådan parfym kommer att bli rik.

Vad får man inte skämta om?

– Man får skämta om det mesta bara man gör det på rätt sätt och det finns kärlek och respekt där bakom.

Har du haft en riktigt dålig drogupplevelse?

– Nej, jag håller inte på med droger. Det känns jävligt onödigt.

Vilket är ditt minst smickrande karaktärsdrag?

– Var ska jag börja? Har ganska kort stubin. Är nog lite väl envis. Jag har nog ganska många mindre smickrande drag, men man har ju svårt att se dem själv. Tyvärr.

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

– Det måste nog ha varit när blixten slog ner i mig och min man på landet förra sommaren. Vi stod och gungade barnen i solskenet då ett åskmoln rullade in. Erik, min man, sa att nu kommer det att börja regna snart, vi borde nog gå in. Barnen ville gunga vidare och jag sa att jag bara skulle kratta ihop det sista av löven. Sedan minns jag inget mer. Vaknade på marken, bredvid Erik, av att barnen satt i gungorna och skrek: Mamma, pappa, vakna! Sjukaste jag varit med om. Jag var gans­ka nära på att dö en gång i Mexiko också, när jag låg och solade och en kokosnöt föll en centimeter från mitt huvud. Eller när jag åt en risig pad thai på Bali och fick ligga inne med dropp efter att inte kunna stå på benen.

Josephine Bornebusch

Förutom ett boende – vad är det dyraste du någonsin har köpt?

– Jämnt skägg mellan en bil och en båt.

Vilket är det konstigaste sms du har fått?

– Hej, vill du ligga? Mvh/en person du inte känner. 

Vem eller vad är det roligaste du vet?

– Just nu är det nog min treåring. Hon säger fruktansvärt mycket roliga saker just nu. Hoppas att det inte bara är en fas, utan ett personlighetsdrag.

Vilket är ditt favoritgift?

– Vin.

Vad toppar din bucket list?

– Riktigt mycket hår på huvudet.

Vilken är din största motgång i livet?

– Att jag tränar och tränar men aldrig känner mig fit.

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?

– Att mina motgångar är extremt triviala med tanke på vad folk runt om i världen behöver gå igenom varje dag.

Vilken är din favoritplats på jorden?

– På landet med familjen.

Om du skulle falla ihop och dö den här sekunden – vad skulle du ångra?

– Att jag inte jackade upp livförsäkringen.

Josephine Bornebusch är skådespelare, regissör och författare. 12 september har andra säsongen av hyllade ”Älska mig” premiär på Viaplay, i vilken Bornebusch skriver manus, regisserar och spelar huvudrollen.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-09-07 10:13