Hoppa till innehåll

Så förvandlades Justin Bieber från tidernas flickidol – till modevärldens älskling

Oliver Beckman

Han blev världskänd och planetens största flickidol över en natt. Från neddrogad strulpelle som kastade ägg på grannens hus – till hyllad hitmakare på omslaget av världens största modemagasin för män. Här är historien om hur Justin Bieber fick Kanye West, Courtney Love och Saint Laurents designer Hedi Slimane att bli Beliebers.

Pojken kliar sig diskret över luggen som hänger ner över ena ögat. Hans hand skakar nervöst över mikrofonen innan han ska greppa tag i den och börja sjunga. Det är helt knäpptyst i lokalen och alla väntar spänt på vad de ska få höra. En lokal sångtävling pågår i den kanadensiska staden Stratford, Ontario och en 14-årig grabb står på scenen och ska framföra Ne-Yo:s låt So Sick som toppat hitlistorna under året. På förhand var det få som tog ynglingen på allvar – han hade inte ens kommit i målbrottet. Men det ändrades snabbt när han öppnade sin guldstrupe, hans wailningar var on point och hans långa toner fick publiken att tappa andan.

Det var första gången Justin Bieber stod på en scen och han kom på andra plats i tävlingen.

Hans mamma, Pattie Lynn Mallette, filmade framträdandet så att de kunde analysera det i efterhand. Hur såg han ut på scenen? Var alla toner rätt? Passade låten för honom? Frågorna diskuterades och besvarades med millimeterprecision. Allt för att Justin skulle bli en så bra sångare som möjligt. Mamma Pattie Lynn Mallette lade sedan ut låten på Youtube så att släkt och vänner kunde bevittna den unge pojkens framfart.

Något hon däremot inte hade väntat sig av klippet var att den amerikanske managern Scooter Braun ett år senare skulle råka snubbla förbi det i jakt på unga talanger. Braun blev helt tagen av den unge pojkens röst och ordnade ett möte med Justin Bieber i Atlanta, tillsammans med skivbolagskollegan Usher. Diskussionerna gick väldigt bra och fort. Bara några veckor senare var ett lukrativt skivkontrakt påskrivet.

Braun och Usher hade sett något i pojken som få andra gjorde. De ville att han skulle bli jordklotets nya flickfavorit numero uno. Och de skulle få rätt.

Ingen kunde tro att han skulle ta det till den här nivån

Justin Biebers debutalbum My Worlds släpptes den 17 november 2009 och sålde platina – direkt. Han blev den första artisten någonsin att ha sju låtar från ett debutalbum på Billboards Hot 100-lista. Låtar som Baby, Mistletoe och Never say never blev hans största hits – en flickfavorit av sällan skådat slag hade fötts. På Facebook, Twitter och Instagram fick han tidigt miljontals följare och fangrupper med namn som ”Beliebers”, ”Mexican Beliebers” och ”Beliebers Egyptian”. Justin Bieber blev ett världsfenomen.

– Hans talang var så uppenbar, han kunde producera magi bakom den där mikrofonen, har Usher tidigare sagt i en intervju med ABC News.

Jag har alltid vetat om att han var talangfull, men ingen kunde ju någonsin tro att han skulle ta det till den här nivån, har hans mamma Pattie tidigare sagt.

Men säg den lycka som varar.

I takt med att flickor och pojkar runt hela världen föll för Bieber kom också misstagen. Stora misstag. Flera av hans närmaste vänner uttalade sig om hans förändrade levnadsvanor och begynnande drogmissbruk, bland andra hans före detta flickvän Selena Gomez som sagt att hon lämnade honom för att han blivit en ”drog– och sexmissbrukare som behövde professionell hjälp”.

Bieber fortsatte att göra världsturnéer med utsålda hus och släppa skivor som sålde i miljontals exemplar fram till 2013, men bakom fasaden gömde sig en destruktiv ung man som kände sig missförstådd av allt och alla.

På juldagen samma år tweetade han ”Mina älskade beliebers. Jag slutar göra musik” efter att ha blivit hårt kritiserad. Han sa i efterhand att det var menat som ett skämt, men i ärlighetens namn var det få som förstod ”skämtet”. Bara en månad senare anklagades han för att ha kastat ägg mot sina grannars hus efter ett bråk om att Bieber lyssnat på för hög musik i området. För det fick han betala 20 000 dollar i böter. Men det var knappast slut där.

I mars 2013 skulle han framträda i London på O2 Arena, men dök inte upp förrän drygt två timmar efter utsatt tid. Då hade stora delar av publiken redan gått hem – de unga fansen skulle till skolan tidigt dagen efter. Många fans var blev ursinniga.

– Vi har alla varit fans av honom, men nu hatar vi honom, sa en förälder till den samlade brittiska presskåren utanför arenan.

Justin svarade senare på kritiken. Han menade att han hade glömt bort tiden då han suttit på sitt hotellrum och spelat tv-spel.

– Det är mitt gig, jag går på scenen när jag känner för det, ska han ha sagt enligt Daily Mail.

Men det skulle bli ännu mer påfrestande att vara Belieber.

En Lamborghini blockerar hela trafiken på en gata vid Miami Beach. Klockan är fyra på morgonen i januari 2014. Boende i området ringer till närpolisen. Ett par minuter senare anländer polisen till platsen och i bilen sitter Justin Bieber. Han har kört streetrace med en artistkollega och är märkbart alkohol- och narkotikapåverkad. Han spottar och fräser till poliserna när de försöker prata med honom.

– Varför stoppar du mig, din jävla idiot, ska Bieber ha frågat polismännen, enligt TMZ.

Den lille idioten är för full av sig själv

Han erkände på plats att han hade druckit öl, var påverkad av antidepressiva mediciner och hade rökt marijuana hela dagen. Han blev anhållen misstänkt för rattfylleri, fick ställa sig framför fängelsekameran för en mugshot och släpptes inte förrän långt senare. Det hade gått flera år utan ny musik från Justin Bieber och i stort sett alla rubriker som skrevs om honom handlade om mer eller mindre dåligt beteende. Han besökte även Anne Franks hus, som i dag är ett museum. Där uttalade han sig så här:

– Det var verkligen inspirerande att få komma hit. Anne var en fantastisk tjej. Förhoppningsvis hade hon varit en belieber.

Det ledde till starka reaktioner på sociala medier.

”Hon hade varit VAD? Den lille idioten är för full av sig själv. Visa lite respekt för en historisk person.”

Skådisen Seth Rogen är en av de som gått allra hårdast mot stjärnan på Twitter.

”Min åsikt är att Justin Bieber är en skithög. Han är motbjudande och otacksam och han sätter människors liv i fara. Jag har träffat honom några gånger och han är ett bra exempel på någon som du tror att du ska hata – och när du träffar honom så hatar du honom lika mycket som du trodde.”

Justin Bieber kämpade nu minst sagt i motvind.


När vinden äntligen vände tog Justin Bieber hjälp av Skrillex och Kanye West och tog därmed ett stort steg framåt, sedan visade han snoppen – och tog ett lika stort steg bakåt.

Ett felsteg som höll på att kosta honom allting.

DJ-duon Skrillex och Diplo satt med ett beat i studion. De visste från första början att det de hade var något speciellt, men de behövde en sångare som kunde göra låten rättvisa och kanske till och med ge det ett uppsving. Justin Bieber hade precis spelat in singeln Home to mama som inte blev någon större succé. Men i låten hade han visat upp en ny musikalisk sida, en mer R’n’B-ig nisch. DJ-duon skickade ett mail till Biebers management som tände på idén.

Två grabbar från den elektroniska dansmusikens underground-kultur möter den största tonårsidolen there is.

– Ingen väntade sig det där, det skulle vara så galet, har Skrillex sagt i en intervju med NY Times.

Justin Bieber själv understryker vikten av att jobba med Skrillex som det första steget i sin omvandling.

– Det visar världen ”Hey, om Skrillex är så äkta med sin musik och vill samarbeta med Justin Bieber, låt Bieber få en chans. Jag tror vissa personer, särskilt snubbar… Jag är en 21-årig man. Jag gör popmusik. Jag tror inte det någonsin varit ’coolt’ att gilla Justin Bieber. Jag säger inte att ”Kom igen snubben, bli en Belieber, vad nu det är”, säger Justin Bieber till Radio.com och fortsätter:

– Jag tror bara att jag älskar musik och om du också älskar musik så kom och lyssna på mina grejer. De är inte bara för tjejer. Jag gör musik för att inspirera, jag gör musik för att nå en generation. Det är nu eller aldrig för mig. Jag älskar det jag gör för mycket för att låta vad folk säger störa mig.

Den 27 februari 2015 släpptes låten Where are Ü know av Jack Ü, med Justin Bieber på sång. En release som för de flesta kom helt oväntat. Tidigare hade han sjungit poppigt till gymkompatibla housebeats, men på den här låten hade han en helt annan nerv i rösten som gick rakt in hjärtat.

Låten har en halv miljard streamningar på Spotify och hyllades direkt av kritikerna. På Pitchfork skrev man ”Den här låten är oväntad, men på ett väldigt bra sätt. När man nästan givit upp hoppet om Justin Bieber så kommer han med det här. Han sjunger äntligen på ett sätt som får oss att tro att han har riktiga känslor.”

När 2015 års bästa musik skulle sammanfattas skrev New York Times ansedda skribent Jon Pareles så här: ”Bara Biebers popularitet hade kunnat göra den här elektroniska konstigheten till en topp 10-hit i världen, men den här låten är faktiskt oemotståndlig med de pulserande beatsen och Biebers sublima röst som – faktiskt håller ihop låten.”

Justin Bieber passar samtidigt på att lägga grunden för sitt breda genombrott som stilikon.

I början av januari 2015 släpptes underklädesjätten Calvin Kleins kampanj med Justin Bieber, där den största uppmärksamheten egentligen gick till att diskutera huruvida Justins biceps, händer och kalsongbula var retuscherade. Det egentliga svaret fick vi aldrig, men det vi vet är åtminstone att Justins pr-värde i modebranschen sköt i höjden.

Kort därefter blev han även kontaktad av Saint Laurents creative director Hedi Slimane för en plåtning till magasinet Hero som lät honom visa upp en mer ömsint och förlåtande sida av sig själv.

Justin Bieber blev nu inbjuden till de finaste av modevisningar, bland annat till sin nyvunna polare Kanye Wests exklusiva Adidas-visning i början av året och här på bilden nedan tar han Courtney Love i hand under Saint Laurents visning under New Yorks modevecka – klädd i Saint Laurent.

– Han har på väldigt kort tid blivit essensen av coolhet. Jag tror att det började med den mytomspunna skateboardbilden som kom i höstas där han blir plåtad av Saint Laurent. Alltså, att bli plåtad av Saint Laurent betyder att han har blivit en rockstjärna, säger Cafés moderedaktör Daniel Lindström, en nyfödd Belieber.

https://instagram.com/p/BBosH4PtVOW/?taken-by=courtneylove

M

edan stora delar av världens Beliebers är upptagna med att diskutera stjärnans semesterresa till Bora Bora, och då i synnerhet en viss bild på stjärnans penis, ställer han sig på en scen i Oslo.

Någon spiller ut vatten på scenen. Justin Bieber suckar. Han behöver ju den där golvytan för att kunna göra sina avancerade dansmoves när han sjunger.

Det är i slutet av oktober 2015 och Justin är i Oslo för att göra en minikonsert efter att ha promotat sin kommande skiva Purpose. Flera tusen personer sitter i publiken. De skriker så högt så att väggarna vibrerar. Justin Bieber har precis framfört sin superhit Boyfriend och nu hämtar han en handduk för att torka upp det utspillda vattnet och då försöker några flickor i publiken slita den ur händerna på honom.

– Hallå, vad håller ni på med? Sluta. Yo. Jag sa sluta. Lyssna på mig!

De lyssnade inte. De fortsatte att rycka och slita – och den här gången i hans kläder.

– Okej, jag är klar. Jag gör inte showen, säger han och stormar av scenen.

Det börjar tisslas och tasslas i lokalen. Efter några sekunder börjar det skrikas i uppror istället. Ingen förstår. Skojar han bara? Vill han bara skrämmas? Nej, några minuter senare hade han lämnat landet i sin privatjet.

– Han bröt mot det avtal vi hade. Han skulle ha spelat sex låtar på den här minikonserten – och sjöng bara en låt. Det är inte alls bra, sade Jan-Petter Dahl, kommunikationschef på norska TV2, til VG.

Men trots det mediala bakslaget tog sig Bieber upp igen. Med musiken till hjälp.

Hans senaste platta Purpose släpptes den 13 november över hela världen, bara några veckor efter det stora debaclet i Oslo. Plattan blev otroligt väl mottagen av både publik och media. ”Justin har äntligen blivit myndig!” och ”han gör sina tidigare skeptiker till nyfödda Beliebers”, skrev de.

Purpose blev även hyllat i Sverige. Aftonbladets Kristin Lundell skrev att ”det är svårt att hålla sig kall inför Justin Biebers myndiga r’n’b

För att producera skivan hade Bieber den här gången tagit hjälp av Skrillex igen – och av Kanye West.

– Kanye vill verkligen att jag ska få det på mitt sätt och i min riktning. Han vill verkligen inte stjäla något från mig… Det är därför artister älskar att komma till honom, eftersom han får ut något ur en som andra inte lyckas med, säger Justin Bieber.

Justin Biebers musik har alltid varit uppskattad av en yngre, kvinnlig, publik men i och med sina nya musikaliska samarbeten har han lyckats beröra väldigt många fler. Ett bevis på det är när han i början av februari 2016 låg på första, andra och fjärde plats på Billboardlistan.

Som den sista pusselbiten i Justin Biebers transformering från flickidol till inflytelserik popstjärna och musiker frontar han nu omslaget på världens största modetidning, GQ.

I den stora GQ-intervjun är rubriken ”Justin Bieber vill nyintroducera sig själv”.

Jag gjorde mycket dumma saker när jag var yngre. Men även om jag hade kunnat gå tillbaka så hade jag inte ändrat särskilt mycket. Det är min resa och de händelserna gjorde mig till den jag är idag, säger han i intervjun.

I slutet av februari 2016 kom ytterligare ett bevis på Biebers förvandling när han vann sin första Grammy i kategorin ”bästa elektroniska låt” för låten Where Are Ü Now? tillsammans med Jack Ü.

Den 29 och 30 september kommer Justin till Tele2 Arena i Sverige. Bli inte förvånad om publiken, för en gångs skull, består av lika många urbana män som fanatiska flickor.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.