Kanye West dissar Spotify – ”Donda 2” släpps endast på Stem Player

En närbild på Kanye West

Några dagar innan nya albumet släpps meddelar Kanye West att det är dags att befria musiken från streamingjättarna.

Robin Åberg | Foto: Getty  |  Publicerad 2022-02-18 12:11  |  Lästid: < 1 minuter

Spotify har fått utstå mycket kritik under inledningen av året. Det började med att flera artister med Neil Young i bräschen plockade bort sin musik från plattformen i protest mot desinformation om covid och vaccin i Joe Rogans podcasts – podden som enligt New York Times köptes av Spotify för nära två miljarder kronor (dubbelt så mycket som tidigare rapporterats).

Den debatten väckte nytt liv i frågan om den ersättning som artister och låtskrivare får från streaming. Ersättningen för låtskrivarna är idag 1,43 öre per strömmad låt på ett premiumkonto på Spotify, enligt Stim. Nu gör en av världens största artister, Kanye West, ett nytt försök att bryta sig loss från streamingtjänsterna och släpper nya albumet Donda 2 exklusivt på sin egen musikspelare Stem Player.

Donda 2 kommer bara finnas tillgänglig på min egen plattform, Stem Player,” skriver artisten på Instagram. ”Inte på Apple, Amazon, Spotify eller Youtube. Dagens artister får bara 12 procent av pengarna som industrin tjänar. Det är dags att befria musiken från detta förtryckande system. Det är dags att ta kontroll och bygga vårt eget.”

Stem Player är den puckformade musikspelare som West lanserade 2021 vilken låter lyssnaren mixa om musiken samtidigt som man lyssnar. Den kostar 200 dollar och West skriver på Instagram att det just nu finns 67 000 enheter tillgängliga och att de tillverkar tre tusen nya enheter varje dag.

Kontroverser kring streaming är inget nytt för Kanye West. När senaste albumet Donda till sist dök upp på streamingtjänster i augusti 2021 skrev West att skivbolaget Universal släppt det utan hans tillåtelse och 2016 släpptes albumet The Life of Pablo till en början bara på Tidal.

Hur länge Kanye kommer hålla Donda 2 borta från streamingjättarna återstår att se. Stem Player är en rolig pryl men att den skulle konkurrera med andra sätt att lyssna på musik har vi svårt att se.

Donda 2 släpps 22 Februari. Stem Player kan köpas via stemplayer.com.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-02-21 15:48