Kanye Wests kompis Virgil Abloh är modeveckans mest omtalade person

Virgil Abloh är namnet på allas läppar inför modeveckans avslutande dag. Streetwearguden tillika Kanye Wests högra hand ska hålla i ett samtal och dj:a, men vem är han?

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2017-01-31 11:36  |  Lästid: 3 minuter

Det kanske mest hajpade som händer under Stockholms modevecka är ett besök av en person som varken kommer visa upp några kläder eller gå på catwalken. Virgil Abloh heter den designer som just nu räknas som ett av modevärldens absolut hetaste namn, och som under tisdagen håller i ett samtal om streetwear och modeindustrin – och dj:ar på RMH:s modeplattform SPACE by RMH.

Virgil_Abloh_by_Christian_Anwander_1

Vem är då Virgil Abloh? Café har satt ihop en lista på åtta saker du måste veta om en av världens mest omtalade designers.

offwhite2

Off-White

Off-White är namnet på Virgil Ablohs hajpade klädmärke. Kännetecknen för märket är en oväntad mix av dressat och nedklätt ackompanjerat av prints och loggor, ofta i form av märkets karakteristiska ränder i svartvitt.

virgilkanye

Kanyes kompis

Ablohs vänskap med Kanye West går långt tillbaka. Deras samarbete inleddes redan år 2002, innan Kanye hunnit släppa sin första skiva. Idag fungerar Abloh som creative director åt rapgeniet, som liksom Abloh är uppväxt i Chicago.

watch the throne
Omslaget till Kanyes och Jay Z:s album Watch The Throne

Grammynominerad

Sitt första stora break fick den 36-årige designern när han designade det närmast ikoniska omslaget till Kanyes och Jay Z:s gemensamma skiva Watch The Throne, något Abloh blev nominerad till en Grammy för.

virgil-abloh-off-white-1

Utbildad civilingenjör

Till skillnad från många av sina streetwear-kollegor har Abloh en solid bakgrund inom design genom sin bakgrund som arkitekt- och ingenjörsstudent.

offwhitecaravaggio2
Hoodie med Cravaggio-målning tryckt på bröstet.

Mixar streetwear med barockmålare 

Inspiration till Off-White hämtar han från skejtmärken som Supreme och Bianca Chandon – men lika ofta från italienska barockmålaren Caravaggio.

virgilheron¨
Virgil Abloh tillsammans med kollegan Heron Preston.

Triss i hajp

Förutom sitt första märke, Pyrex Vision, och Off-White har Abloh även skapat märket Been Trill tillsammans med bland annat Heron Preston, som även han dyker upp på RMH:s modeutställning.

asappyrex copy
ASAP Rocky i populär Pyrex-skjorta.

Ralph Lauren och Michael Jordan i (o)helig allians

Hans första klädkollektion bestod av en hög flanellskjortor från Ralph Lauren som han köpte på rea och tryckte Pyrex och 23 (Michael Jordans nummer) på, och sålde för 500 dollar. Allt sålde, givetvis, slut direkt.

drakekanye
Drake och Kanye i Off-White.

Kändisfavorit

Det är inte bara superstjärnor som Rihanna, Drake, Beyonce och Jay-Z som uppskattar Ablohs design, 2015 blev Off-White som enda amerikanska märke nominerat till det prestigefyllda LVMH-priset.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:35