Kanyes jacka är världens främsta samlarobjekt – nu säljs den i Sverige

Kanye Wests kornblå baseballjacka från 2008 är en av streetwearvärldens mest eftertraktade plagg – och den kan (typ) bli din.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2018-08-22 09:51  |  Lästid: 3 minuter

Att streetwear har tagit klivet in i modevärldens allra snofsigaste finrum, det är numera sedan gammalt. Mycket av det går, alltjämt, att härleda till Kanye West. Hans egna skor och kläder flyger ut från hyllorna, servettskisser på nya skomodeller sätter Twitter i spinn, och vännen och forne kollaboratören Virgil Abloh rattar numera Louis Vuitton.

Kanye West på modeveckan i Paris 2009, och på sin egen Yeezy-visning i dag.
Moderesan från Pastelle till Yeezy: lång.

Men, Kanyes modeimperium är inte bara byggt på sandfärgade hoodies och minimalistiska modevisningar. För tio år sedan så hade artisten planer på att lansera Pastelle, ett märke med ett betydligt mer färgstarkt uttryck än dagens Yeezy-kollektioner.

Inspirerad av samtida giganter som Bathing Ape och Billionaire Boys Club och deras experimenterade med färger och mönster. Djurmönster, skimrande pastellfärger och ett lekfullt uttryck präglade Pastelle-plaggen som dök upp på Wests axlar under konserter och modeplåtningar.

Kanye West i Pastelle-jackan på scen.
Kanye West i Pastelle-jackan på scen.

När Kanye dök upp i en kornblå baseballjacka på en musikgala år 2008 så verkade det stå skrivet i stjärnorna att Pastelle skulle bli märket som lanserade rapparen som en samtida modeikon på riktigt. Jackan väckte mycket uppmärksamhet – men sedan hände något. Eller snarare så hände inget alls.

Planer på att öppna Pastelle-butiker avslutades, modevisningar ställdes in. Varför vet ingen riktigt, men det mesta tyder på att Taylor Swift-skandalen satte yxan i hans kulörta modeäventyr.

Kanye Wests kornblå baseballjacka för Pastelle.
Kanye dök upp i en kornblå baseballjacka på en musikgala år 2008.

Den kornblå jackan då? För ett par år sedan började det pratas om att Pastelle skulle återupplivas, och flera plagg började dyka upp på resale-sajter som Grailed. Eftersom plaggen aldrig kom i produktion är de naturligtvis extremt dyrbara. Men – ett exemplar finns i Sverige.

Kanye Wests baseballjacka för Pastelle är en av modevärldens hetaste.

Svenska butiken PlugMePlease, som Café tidigare har skrivit om, öppnar i september en ny, större butik på Åsögatan på Södermalm i Stockholm. Butiken är en så kallad "consignment store" där man säljer vidare exklusiva och limiterade skor och plagg som man själv har köpt i andra butiker och online. Café passade på att ställa ett par frågor till Emilian Minas som är grundaren av butiken.

Hur fick ni tag i Pastelle-jackan?

– Vi lyckades hitta den av en samlare, och vi kommer nog aldrig vilja sälja den eftersom det är en sån historisk och betydelsefull piece för oss.

Men om ni skulle sälja den, vad kostar den då?

– Vi skulle prissätta den för 100 000 kr om den skulle vara till salu.

Finns det något ni skulle kunna ta in som ni inte skulle sälja, som skulle kännas ovärderligt?

– Just nu har vi några olika saker som är ovärderliga. Bland annat Pastelle-jackan, samt Kanye West x Bape College Dropout-sneakers samt Nike Mars Yard Tom Sachs 1.0 (inte 2.0) som endast släpptes i cirka 100 exemplar, vi har ett par komplett med alla tillbehör.

Vad står högst på butikens önskelista framöver?

– Just nu tror jag att vi har nått vårt mål med vårt mest önskvärda plagg, men om vi måste välja ett plagg som står på tur så är det nog Supreme x TNF 1st series som är den första jackan Supreme och North Face släppte tillsammans. 

PlugMePleases nya butik öppnar på Åsögatan 136 den 8 september.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 03:19