Hoppa till innehåll

Här kan du köpa Supreme-kläder och Yeezy-skor i Sverige

Olle Arnell

Sveriges första consignmentbutik ska underlätta för folk att få tag i exklusiva streetwearplagg.

Streetwearkulturen och inte minst intresset för sneakers är kanske större än någonsin i Sverige, vilket inte minst märks genom att man allt oftare ser exklusiva plagg och limiterade upplagor av sneakers på folk på stan. När en ny sko släpps ringlar köerna ofta långa utanför butikerna och när amerikanska märket Supreme släpper nytt på torsdagar, till exempel, är det många som sitter hemma och hamrar på refresh-knappen för att få tag i just det plagget, men många är gångerna man får se sig snuvad av någon annan som hinner före.

Sveriges första så kallade consignmentbutik ska hjälpa folk med just detta – att få tag i exklusiva plagg. På lördag öppnar Plug me please på Tjärhovsgatan i Stockholm och killen bakom butiken är 19-årige Emilian Minas.

Vem är du?

– Jag är en nittonåring från Vaxholm, som nyligen gick ut gymnasiet. Jag har haft ett intresse för kläder sedan långt tillbaka och i kombination med att jag har haft tur att ha råd att köpa dyra kläder har det byggt på intresset.

Vilka är ni som drar igång butiken?

– Det är jag själv som driver och äger den.

Hur går det till, det är väl dyrt?

– Jag tog över ett Instagramkonto för några år sedan där jag sålde pre-orders och så, och när jag gick ut gymnasiet så kände jag att jag ville öppna en egen butik. Jag har delvis fått hjälp av en investerare, men jag har sparat en del pengar själv också, all inredning och alla kläder som finns i butiken har jag betalat själv.

Hur får du tag i de här sakerna som ”inte går att få tag i”?

– Det gäller att ha koll på när släppen är, Supreme till exempel släpper nytt varje torsdag. Det mesta får jag tag i via släppen men framöver hoppas jag även att folk kommer förbi och säljer saker till mig också.

En förmedlingstjänst typ?

– Ja, man kan säga att jag är en mellanhand mellan släppen och kunden, jag kan få tag i plagg som är svåra att få tag i. Man ser på intresset på butiker som Sneakersnstuff och liknande att det är många som köar när nya skor släpps och att det verkligen finns ett intresse.

Foto: Victor Bergstedt.

Vad tror du kommer ta slut först när ni öppnar på lördag?

– Supreme-grejerna och Yeezy-skorna. Det blir nog kaos, det är 1 500 som attendat eventet på Facebook men även om bara 200-300 dyker upp kommer det bli kaos på den lilla gatan.

Är ni redo?

– Ja, det finns saker så att det räcker till nästan alla, men som sagt vi får se hur många som dyker upp.

Vad är det mest exklusiva ni har nu?

– Vi har de första Yeezy-skorna som släpptes med Nike och de första som släpptes med Adidas. Även ett par Nike X Vlone som är signade av deras creative director.

Och det dyraste?

– De första Yeezy med Adidas är dyrast.

Foto: Victor Bergstedt.

Vilket höstdrop ser du fram emot mest?

– Då får jag säga Off White som släpper med Nike i november. De kommer att ha pop-ups i Milano, New York, Paris och London och vi ska försöka flyga till London eller Paris och köa och sen sälja det hos oss.

Man kan sälja plagg till er också, hur gör man då?

– Det är bara att komma in i butiken och byta, sälja eller få store credits. Sedan värderar vi det du har med dig beroende på skick och exklusivitet och om det passar in i butiken.

Vad har du för favoritmärken?

– Supreme, Nike, Adidas och Places+Faces är mest intressant. Men vi har en del vintage som jag gillar också.

Vad kan du rekommendera om man vill förkovra sig i den här kulturen? 

– Jag skulle rekommendera Yeezy Sweden på Facebook och för Supreme är det Supremetalk SE. Även Loungen och Sneaker & Streetwear Talk Sweden är bra. Annars är det bara att komma förbi och prata med mig så kan jag nog svara på det mesta, jag kommer att vara där varje dag.

Emilian Minas driver Sveriges första consignmentbutik Plug me please. Foto: Victor Bergstedt.

Tack, Emilian! Men till sist testar vi dig på lite streetwearlingo. Vad betyder…

Grail: Något som är svårt att få tag i men som man verkligen vill ha och kan betala typ vad som helst för. Yeezy är en grail.

CW: Colorway, färgen på plaggen. Skorna brukar ha färgkoder som typ core black/core white/blue (sula/huvudfärg/detaljer).

Drop: Ett släpp av nya plagg.

WTB/WTS/WTT: Want to buy, Want to sell, Want to trade.

Beaters: Skor som man har för att slita på. Vardagsskor kort sagt. Adidas Ultra boost är ett exempel på en känd beater.

Bogo: En box logo, Supremes främsta items som släpps en gång om året.

Proxy: När man säljer tjänsten att hjälpa någon att få tag i det personen vill ha.

Legitcheck: Man kollar om skorna är äkta, det cirkulerar mycket fake också. Vi kan hjälpa till med legitcheck i butiken.

BIN: Köp nu-pris. Om du till exempel lägger ut ett par skor för ”2 000 eller bud” men lägger 3 000 som ”BIN” får den som lägger 3 000 skorna direkt.

Breds/creams/zebra: Tre Yeezy-modeller.

Raffle: En utlottning av vem som får köpa skorna i ett exklusivt drop.

Att kommentera ”B” på ett inlägg: Det betyder ”bump” och innebär att man gillar inlägget och därmed ”bumpar upp” inlägget högre upp i gruppen.

Plug me please öppnar 12:00 lördagen 2 september på Tjärhovsgatan 19 i Stockholm. Besök eventet här. Och här hittar du deras Facebooksida.

Bilder av Victor Bergstedt/Dopest.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.