Joel Kinnaman talar ut i nya Café: ”Jag var en osäker mobbare”

Johan Hurtig Wagrell  |  Publicerad 2014-02-20 12:13  |  Lästid: 2 minuter

Han gör succé i nyversionen av RoboCop och har flera andra storfilmer på gång, inklusive rollen som rysk bad guy i 50-talsthrillern Child 44 – regisserad av kompisen Daniel Espinosa. Svensklägrets fortsatta framgångar i Hollywood bygger på klassisk sammanhållning, förklarar Joel Kinnaman i nya numret av Café.

– Vi är en större grupp vänner som hjälper varandra framåt. Vi kan kritisera varandra som kompisar. Säga: ”Vad fan håller du på med? Du kan inte skälla på ljudkillen så där!” Varpå den andra killen svarar: ”Förlåt, förlåt.” Vi kan vara raka och säga vad vi tycker, för att vi tycker om varandra. Det har hjälpt oss.

Kinnamans RoboCop-kollega Gary Oldman har en annan teori:

– Jag tror att svenskdominansen beror på att svenskar talar bättre engelska än engelsmännen själva, säger Oldman till Café. De har ett otroligt öra för accenter. Det är en hel våg med talanger nu, både regissörer och skådespelare. Jag såg första säsongen av The killing på raken under en flygresa. Min fru satt bredvid mig och vinkade i ett försök att få kontakt med mig, men jag var helt hypnotiserad.

34-årige Kinnaman, som även medverkar i Terence Malicks kommande drama Knight of cups (mot bland andra Christian Bale och Cate Blanchett), har med sig en barndomsvän ”som håller koll på mig” under inspelningarna.

– Vi har varit kompisar sen vi var 11 och delade de stökiga ungdomsåren ihop. Det är jävligt kul att ha honom med. Det är lättare att uppskatta det här livet med någon man känt sen barnsben, som är trygg nog att driva med en när många bara säger ja. Det är skönt att ha med någon som jävlas med en.

Joel Kinnaman hämtar inspiration till de flesta rollfigurer från sin jobbiga tonårstid, berättar han.

– Jag hade en tuff period mellan 12 och 17 år och den personen jag var då finns med i nästan varje roll. Jag var osäker och full av ångest. Jag både blev mobbad och var mobbare. Man har en period i livet som definierar en – och den tonårstiden har blivit fundamentet i många karaktärer för mig.

Trots den nya stjärnstatusen hävdar Kinnaman att han inte lever något Entourage-liv, men förhållandet med skådespelerskan Olivia Munn – känd från bland annat Iron Man 2 och The newsroom – har gjort honom till ett hett villebråd för paparazzifotografer.

– Det har varit en del obekväma situationer. Mig brukar de inte känna igen, men när jag är med tjejen kan det bli lite stökigt. Jag tycker bara det är pinsamt.

* * *

Läs hela den åttasidiga intervjun med Joel Kinnaman i nya numret av Café – ute nu (även för iPad). Foto: Nino Muñoz.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-22 13:34