Kjempestor kärlek – inga älskar Premier League-fotbollen lika mycket som norrmännen

Johan Hedberg  |  Publicerad 2014-09-02 07:01  |  Lästid: < 1 minuter

När Stefan Szymanski och Simon Kuper skrev Soccernomics, den förmodligen främsta boken om fotbollens marknadsekonomi, ville de ta reda på vilket land som var världens mest fotbollsintresserade. Efter att ha använt sig av mängder av parametrar kom de fram till att det var… Norge.

En sak de berörde flyktigt var vilka som i störst utsträckning reser utomlands för att titta på fotbollsmatcher. Kopplingen Norge–England är där den klart starkaste som finns i världen.

Jag hade hört hur stora skaror som tar sig från Oslo, Bergen och Trondheim till Premier League matcher varje helg, men det var inte förrän jag stod utanför Anfield med den norske – mycket uppskattade – kommentatorn  som jag förstod. Han fick ställa upp på ett femtiotal fotografier, skriva autografer, med mera. Varannan person som var på väg in på arenan verkade vara norrman.

SAS, Ryanair och Norwegian har anpassat sin tidtabell efter de engelska fotbollsmatcherna. Fredagar och tidiga lördagar lyfter oproportionerligt många flygplan från Norge till London, Manchester, Liverpool, Birmingham och Newcastle. Över 100 000 norrmän är betalande medlemmar hos en supporterklubb till ett engelskt lag. Det finns till och med en officiell Manchester United-affär mitt på Strandgaten i Bergen.

Precis som i Sverige började allt med tv-sändningen av Wolverhampton–Sunderland 1969, men norrmännen lät det inte stanna vid ett roligt komplement till den inhemska fotbollen. De adopterade den engelska ligan fullt ut.

När en norrman får frågan vilket lag han eller hon hejar på så svarar de ett engelskt lag, inte ett norskt. Det är inte ens säkert att de följer inhemsk fotboll. ”Jag tror på allvar att det inte spelas en enda match i det engelska ligasystemet en helg utan att det är en norrman där”, säger TV2:s programledare Per Jarle Heggelund när jag ringer upp honom.

Premier League må ha en stark ställning i Sverige, men det är absolut ingenting mot hur det är i Norge. De följer i sin gamle kung Olavs fotspår. Han hälsade ofta och gärna på sin nästkusin, drottning Elizabeth II, i London.

Då kunde han nämligen passa på att se sitt Arsenal.

Jonas Dahlquist

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-26 12:29