Hoppa till innehåll

Knepen för att bli av med det vidriga knarrandet i skorna

Markus Thunberg

Låter du som en pipig hundleksak när du går? Så här fixar du dina nya knarrande skor.

Släng inte bort dina knarriga skor, det finns sätt att fixa dem. Foto: Unsplash.com

Knarrande skor kan vara det värsta som finns – när skorna låter som en liten sorglig gris när man sätter ner dem i ett hårt golv. Det där gnekande ljudet sprider sig över kontorslandskapet som en varning om att nu är supertönten på väg att hämta vatten.

Knarrandet är pinsamt, störigt – och faktiskt totalt onödigt.

Förut trodde jag att knarrandet berodde på att skorna var gjorda i en dålig kinesisk fabrik, men efter två senaste skoinköpen ändrat min åsikt. I princip hur fina och dyra skor som helst kan ha oturen att vara knarrskor. Och det kan drabba både sneakers och läderskor.

Knarrandet i skorna beror på att plast (eller något annat material inuti skorna) gnids mot annan plast, ofta i skons häl – den del som i regel sätts i först när man går. När skorna blir fuktiga kan missljudet explodera.

Så här fixar du bort knarrandet

1. Gnid in sulorna

Ta ut sulan och gnid in undersidan och kanterna med majsstärkelse, typ Maizena (i USA är babypuder en grej, och det påstås funka lika bra). Knarrandet kan bero på friktion mellan sulorna inuti skorna och majsmjölet gör att de glider i stället för att knarrar. Sitter innersulan fast i själva skon kan det funka om du gnider in kanterna och springorna mellan dem. Ta mjöl på fingrarna och rubba runt i skarven.

2. Fixa plösen

Knarrandet kan också bero på att plösen ligger och skaver mot själva skon. Testa att tejpa eller sandpappra lite lätt på plösen så att delarna inte är lika knarriga.

3. Håll skorna torra

Fukt inuti skon kan göra att ett helvetiskt knarrande släpps lös. Testa att ha strumpor i skorna (fotsvett är också fukt!) – och torka skorna ordentligt med tidningspapper inuti om de blivit blöta eller tvättats. Även här kan majsstärkelse hjälpa till eftersom det ”suger upp” vätska.

4. Olja in yttersulan

Är det utsidan av sulan som knarrar kan du testa att olja den med vanlig matolja, eller skokräm. Funkar inte ens det är det bara att lämna skorna till en skomakare.

Aldrig mer knarrande skor!

Få mer av Café i ditt flöde – klicka på ”Gilla” nedan!

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/tidningencafe” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.