Hoppa till innehåll

Kristofer Hivju om inspelningen av The Witcher: ”Jag kände mig som en docka”

Kristofer Hivju inklippt framför karaktären Nivellenn

Den andra säsongen av Netflix-serien The Witcher släpptes idag. Till premiärdagen pratade Café med Kristofer Hivju om rollen som förbannat odjur.

Sagan om The Witcher började med den polske författaren Andrzej Sapkowskis böcker om monsterjägaren Geralt men det verkliga genomslaget kom med CD Project Reds spelserie med samma namn. Med spelens genomslagskraft fick även streamingvärlden upp ögonen för fantasy och idag släpps den andra säsongen av Netlix storsatsning The Witcher.

En av den andra säsongens mer minnesvärda karaktärer är den Skönheten och odjuret-inspirerade karaktären Nivellen som spelas av norske Kristofer Hivju. Inför premiären stämde vi av med Kristofer bland annat om hur det var att spela mot Stålmannen och hur man egentligen skapar bra stämning.

Först Mikael Persbrandt som björnman i The Hobbit och nu du som svinman i The Witcher. Att spela monster verkar vara det naturliga steget för Beck-skådisar?

– From Beck to Beast, det kan bli en egen spalt i tidningen. Näste man ut blir Peter Haber som ska spela en elefant!

Hur var det att byta Beck mot en så här stor internationell inspelning?

– När jag förstod hur många som ser Beck, alltså hela Skandinavien, Tyskland, Frankrike, Belgien, speciellt England och det sänds även i Amerika, så är det väldigt många miljoner som hänger med i Beck också. Så på många sätt ser jag Beck som ett internationellt projekt. Sen är det klart att Beck filmas på en månad och man slipper gå runt med en monsterkostym. På Beck får man mycket mer gjort på en dag än på en amerikansk produktion och det är för mig en stor glädje.

Foto: Netflix

På tal om monsterkostym, det är ju en knapp igenkännbar version av dig i serien, hur gick förvandlingen till?

– Först tog jag en avgjutning av hela min kropp som de byggde själva basen runt. Jag hade proteser och päls överallt förutom en lucka i ansiktet. Så jag hade massa prickar i ansiktet som fångade minsta rörelse och det är det enda som är CGI. Resten är mig ni ser och det var helt nytt sätt för mig att arbeta på och väldigt spännande. För första gången kände jag mig nästan mer som en dockspelare, där jag var dockan.

Var det lättare då att komma in i karaktären?

– När du har på den dräkten som väger 20 kilo så är det klart att det gör något med fysiken, man blir karaktären. Man kan inte gå iväg för man är karaktären, man har fått en ny kropp rätt och slätt. Jag hade sju människor omkring mig hela tiden som bara jobbade med att få dräkten att fungera som den skulle, riktigt team work. Sen byggde de upp hela Nivellens slott i en gigantisk studio där alla rum och salar var fantastiskt gjorda, ser du en tavla på väggen är det någon som målat den för att det ska se perfekt ut.

Klassisk fråga: Hur lång tid tog det att sätta på och ta av dräkten och hur gick det med toabesöken?

– Toabesöken hittade vi en lösning på. Att ta på och av dräkten gick fortare och fortare för varje gång men minst en halvtimme. Jag levde egentligen i den dräkten i flera månader.

Flera månader? Hur länge spelade ni in?

– Vi började spela in i januari 2020, sen kom corona så då blev det en paus. Sen när det gick att spela in igen var det in i dräkten igen, jag existerade i den länge.

Om du fick spela in två gånger innebar det två rakningar?

– Ja, två gånger!

Hur lång tid tar det för ditt skägg att växa ut igen?

– Två veckor..

Va?!

– Nej då. Det tar väl tre, fyra månader så det var en stor uppoffring!

Kristofer som Tormund i Game of Thrones. Foto: HBO

Du har sagt om din karaktär i Game of Thrones, Tormund, att det är ”en kille man vill supa med men inte bråka med det känns som att det passar in på Nivellen också?

– Ja det är riktigt, han är en sorts ”fest lover” precis som jag. Han kan trolla fram tryfflar från taket och så. Han har varit ensam så länge, som en man som varit i corona hela sitt liv, efter det att han fick förbannelsen kastad över sig. När Geralt äntligen kommer dit liksom så blir det en kul aktivitet. Men det är inte kul att slåss med Nivellen.

Personligen känns du också som en ”fest lover” och glädjespridare, hur skapar man bra stämning?

– Man måste ha en vilja att skapa liv, inte sant? Att skapa liv är en aktivitet, man måste vilja skapa god stämning. Man kan inte bara önska sig det, man måste vilja det och skapa den.

Foto: Netflix

Det kändes som att du och Henry Cavill som spelar Geralt the witcher hade en bra kemi, hur var det att spela mot stålmannen?

– Ja, jag diggar ju honom och har följt han sen han var med i The Tudors som ung skådespelare. Då sa jag till min fru att ”han där kommer bli stor”, sen blev han Superman. Vi hade det väldigt, väldigt fint under inspelningen. Den episoden jag är med i blir som en slags film i filmen där väldigt mycket utspelar sig på ett ställe. Det är inte så många karaktärer och det gör att ensemblen blir starkare, man finner varandra bättre.

Hur stor är Henry Cavill i verkligheten?

– Han har en kropp som en toppidrottsutövare. Han är en stor, stilig kille och en sann gentleman.

Kollar man igenom dina kommande roller är det en titel som sticker ut. Kan du säga något om Cocaine Bear?

– Jag tror filmen såldes in bara på titeln, ha ha! Det är en film som baserar sig på en sann historia om en björn som hittade en kokaindepå och blev beroende. Här undersöker vi vad som hade hänt om den gått bärsärk. Så det är en slags splatterkomedi, mycket roliga skådespelare och mycket skoj. Jag spelar en norsk vandrare som är på en slags vandring men när du möter en junkiebear så blir det inte så trevligt längre.

Till sist, några julplaner?

– Jag köpte ju Witcher-spelet, har startat det och prövat att gå runt som Geralt och kände att det här är en värld jag måste spana in. Jag är inte så flink med knapparna men med lite julträning kanske det blir bättre.

https://youtu.be/TJFVV2L8GKs

Säsong 2 av The Witcher finns att se på Netfllix nu.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.