Annons
Annons

fastingar

Ett revolutionerande enkelt sätt att ta bort fästingar – eller ett farligt sätt? Enligt fästingexperten Björn Olsson kan topssättet att ta bort fästingar vara direkt skadligt. 

* * *

Café, Expressen, Nyheter 24 och flera andra skrev i helgen om ett nytt sätt att ta bort fästingar. Utan pincett eller fästingborttagare kan man ta bort fästingen med en tops. Det är bara att gnugga lite på den. Nu varnar Björn Olsson, fästingexpert, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala universitet för sättet.

– Jag tror inte att det är en särskilt bra metod. Du masserar fästingen och får den väldigt stressad. Det fungerar lite som en injektionsspruta. Man ska använda sig av beprövade metoder. Antingen pincett eller de fästingborttagare som finns på apoteket, säger han till Metro.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Sättet kan göra att man smittas av sjukdomar som fästingen bär.

– Det är som att trycka på fästingens kropp. Allt den eventuellt kan ha i magtarmkanalen kan man trycka in i kroppen. Det finns inga studier som visar det,  men om man utgår från känslan och det som skrivits tidigare är den gamla vanliga metoden att föredra, säger Björn Olsen till Metro.

http://www.youtube.com/watch?v=UMQMWQ97Hyc#t=26

* * *

Läs också!

14 bilder som bevisar att Erik Niva är U21-EM:s roligaste på Instagram

27 gånger Zlatans kompis tagit hipsterlooken till en helt ny nivå

Andrev Walden: John Guidetti, ett konstigt fotbollsproffs

Zlatans JA till OS till Café: ”Det hade såklart varit jättekul att vara med i Rio”

Annons

Dela (211)
Tweeta

Annons


Laddar