Hoppa till innehåll

Lundgrens släpper snus med smak av Tornedalen och dosan kommer i ett konstverk

En bild på en snusdosa i en vit och blå ask
Robin Åberg

Den skulpterade is-asken är en given julklapp till snuskonnässören.

Snusmakaren Lundgrens fortsätter skeppa ut lyxsnus i olika former för snusaren, som precis som cigarrpuffaren, vill ta en stund och bara smaka på snusen. Tidigare i höstas släpptes Lundgrens Valsjön, en specialutgåva framtagen i samarbete med stjärnkocken Niklas Ekstedt, som bland annat smakade gjutjärn och rök och nu är det dags för nästa specialare.

För nästa installation i Limited edition-serien stannar Lundgrens kvar i norra Sverige, närmare bestämt Tornedalen. I arbetet med Lundgrens Tornedalen 2021 har man tagit hjälp av keramikern och konstnären AnnaSofia Mååg som skapat en högst unik snusförpackning i lera.

Inspirationen till designen kommer, som mycket annat i Måågs konstnärsskap, från den tornedalska vintern och naturen. Snusdosan ligger i en rundad vit ask med sprickor i blått som drar tankarna till bruten is, ett motiv Mååg använt sig av tidigare. Den blå färgen är dessutom en blinkning till snusets smaksättning – blåbär, mandel och vispad grädde.

– Jag ville ta fasta på kontrasterna; det frusna som spricker upp. Det dolda som håller på att avslöjas, själva ögonblicket i förändringen. Jag har länge arbetat med sprickor som uttryck, så det kändes naturligt att ta fasta på dem i denna skulptur, men på ett för mig nytt sätt. Tidigare har jag spräckt torkad lera på olika sätt och det har resulterat i ett oändligt pusslande av tusentals bitar. I arbetet med denna skulptur har jag sneglat åt tidigare sprickformationer men istället målat ut sprickorna på en tredimensionell form för att sedan karva fram dem i leran. Det har gett ett nytt och mjukare uttryck som jag verkligen gillar, säger AnnaSofia Mååg om designen.

Hur smakar den då? Jo, snusen har en ljus tobakssmak med toner av blåbärssoppa, mandel och vispad grädde – en hel efterrätt alltså. Som vanligt ligger de i Lundgrens perforerade påsar och kommer i en blå plåtlåda som i sin tur gömmer sig i den skulpterade asken likt ett kinderägg.

Lundgrens Tornedalen kommer i 4920 exemplar och kommer från och med v.49 finnas tillgänglig på snusbolaget.se samt hos utvalda återförsäljare. Priset för det hela ligger på saftiga 250 kr, dyrt för en dosa snus men helt ok för en skulptur.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.