Stjärnkock samarbetar med Lundgrens – släpper lyxsnus med smak av Jämtland

En snusdosa och en låda framför en bild på granskog

Snus tänkta att avnjutas likt en fin cigarr har blivit ett återkommande inslag på snusmarknaden. I Lundgrens senaste lyxsnus har stjärnkocken Niklas Ekstedt stått för receptet och inte helt oväntat är resultatet eldigt.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-10-22 15:11  |  Lästid: 2 minuter

De senaste årens trend att paketera och smaksätta snus något lyxigare (och sälja för ett högre pris) fortsätter. Swedish Match har genom åren släppt ett gäng premiumsnus under namnet Kardus och Lundgrens har även de sin egen premiumsatsning som går under den tydliga etiketten Limited Edition.

De senaste åren har Lundgrens tagit fram begränsade upplagor inspirerade av olika svenska regioner som Marstrand, Kebnekaise och Österlen. Till årets limited edition-lansering har snustillverkaren tagit hjälp av stjärnkocken Niklas Ekstedt som under hösten bland annat setts i SVTs matprogram Bäst i köket.

Resultatet är Lundgrens Valsjön som är inspirerad av Niklas smakupplevelser från jämtländska Valsjöbyn där han tillbringat många av sina somrar experimenterandes med matlagning över öppen eld.

Smaken baseras på en efterrätt Niklas brukar tillaga över öppen björkvedseld – munkar i smält karamellsås gjorda i gjutjärn. Översatt i snus blir den en prilla med smak av björk, rök, gjutjärn och lite karamell, självklart i Lundgrens perforerade påsar.

Att det just blev dessa smaker är inte särskilt förvånande då matlagning över öppen eld blivit något av Niklas Ekstedts signum under de senaste åren. Både på restaurangen Ekstedt i Stockholm och på den nyöppnade Ekstedt at The Yard i London tillagas allt över öppen eld, och för det har den förstnämnda belönats med en stjärna i Michelinguiden.

Café fick chansen att prova snusen i fråga och även en lekman som undertecknad märker direkt att den här snusen proppar in mer smak än vanligt i påsarna. Smaken stämmer överens med beskrivningen och rökigheten för tankarna åt whisky-hållet.

Lundgrens Valsjön släpps i 4 880 exemplar och kommer finnas tillgänglig på snusbolaget.se samt hos utvalda återförsäljare från och med 1 november. Priset ligger på 200 kr.

Dela på Facebook
Tweeta