Hoppa till innehåll

Mackmyra har gjort Sveriges första tolvåriga whisky – vi har testat

Andreas Grube

Den 16 februari släpps Mackmyra Tolv, destilleriets hittills äldsta whisky och Sveriges första tolvåring. Cafés dryckesredaktör Andreas Grube har testat den.

mackmyra_moment_tolv

Mackmyra har varit ambitiösa med sina släpp ända sedan starten, inte minst när det gäller de exklusiva serierna som Moment, säsongswhiskyn (t.e.x. vinterns Vinterdröm) och de olika samarbetena, bland annat med Motörhead.

Mycket av det som släppts genom åren har varit riktigt bra, men det som kanske har saknats är whisky med den komplexitet och djup som bara längre lagring kan ge. För mig avslöjas lagringstiden alltid i eftersmaken: en ung och enkel whisky dör ut rätt fort i finishen medan en sprit som legat länge på fat får en längre och mer mångbottnad eftersmak, också med tydlig kryddighet och nötighet från eken.

Men nu kommer alltså Mackmyra Tolv – en exklusiv whisky som släpps i 1 200 exemplar i Systembolagets webbsläpp den 16 februari (nr 40042, 1 197 kr). Whiskyn har legat på first fill bourbonfat i Bodås gruva sedan 2004 och buteljerades nu runt nyår.

Tolv år är inte jättelång tid i whiskysammanhang, men man märker ändå av ett tydligare djup i doft och smak. Det första som slår till mot näsan är mängder med päron, lite sötaktig vanilj och en gnutta eukalyptus. I munnen känns tydlig ekighet och pepprig krydda, inte minst på grund av att whiskyn är outspädd och håller en alkoholhalt på 47 procent.

Med en droppe vatten eller två blommar whiskyn verkligen ut och bjussar på mer fylliga toner av choklad, smörkola, hasselnötter och mogen citrus.

Priset då? Tja, 1 195 spänn är inte direkt billigt, det går att få mycket annan whisky för den pengen. Men det handlar också såklart om den högst begränsade tillgången – totalt görs bara 1 500 flaskor. Men visst är den värd sitt pris, whiskyn är god och bär ett tydligt Mackmyrasignum.

Testa också

Mackmyra Brukswhisky (nr 10430, 401 kr). Betydligt roligare än storsäljaren Mack, men också till bra pris. Lite halmig och ekig i smaken, toppat med vanilj och torkad aprikos.

Mackmyra Svensk Ek (nr 409, 502 kr). Väldigt tydlig ton av päron och vanilj, som är ett av Mackmyras signum. Här finns också gott om pepprig kryddighet, torkade örter och lite honung.

Här kan du läsa om Mackmyras tidigare specialsläpp >

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.