Annons


Efter flera år av sjukdomar blev till slut leversvikt för mycket för amerikanen som gett mod eller kanske dårskap ett ansikte. En föga spektakulär död kan tyckas för någon som trollband miljonpublik och ådrog sig över 40 frakturer med sina våghalsiga motorcykelhopp över bilar, bussar, hajbassänger och raviner.

Annons

I dag klagar sjuksystrar emellanåt på att Jackass-inspirerade ungar kommer in till sjukhuset halvt fördärvade efter att ha gett sig på samma dåraktigheter som killarna i tv-serien. Sjuksystrarna kanske trots allt ska vara glada att de inte var verksamma i USA under 1970-talet när Evel Knievel (1938-2007) med sina motorcykelstunts slog hela USA med häpnad och numera får Jackasskillarna att framstå som Nicke nyfiken i sandlådan. Otaliga var de barn som fick lappas ihop på akutsjukhus efter att ha försökt kopiera Evel Knievels bravader.

Gilla Cafe.se på Facebook

Den glorifierade våghalsens mest fantasifulla hopp blev dock ett misslyckande. 1974 var ambitionen att med raketdriven motorcykel skjutas över Grand Canyon. Men myndigheterna stoppade projektet och Knievel fick nöja sig med den mindre Snake River Canyon. Eventet som direktsändes över USA gick inte som planerat. Fallskärmen öppnades för tidigt och inför skräckslagna ögon sjönk Knievel, tillsammans med motorcykeln, långsamt ner mot dalen (se film nedan). Hade det inte varit för vindarna som förde honom bort från vattnet hade den här typen av artikel skrivits 1974.

Knievel fick följaktligen leva 33 år till och kanske har han nu kommit till den plats som han en gång så vackert beskrev i en intervju.

”I himlen kan du dricka massor av fatöl utan att bli fet. Du kan vara otrogen mot din fru utan att hon blir förbannad. Du får en privat kvinnlig chaufför med snygga hårda tuttar – självklart äkta. Du missar aldrig ett motorcykelhopp och du behöver aldrig boka tid på golfbanan.”

PATRIK HEDLUND

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar