Hoppa till innehåll

Två år gammalt manspread-rekord hotat

Med flera rekordförsök på kort tid har den svenska manspread-scenen satts i gungning och med hänsyn till den plötsliga osäkerheten kommer här en kort sammanfattning av förbundets utredning. Efter steg-för-steg-guiden till full manspread (oktober 2015) har många hört av sig för att nominera utmanare till Daniel Nannskogs 141° grader från VM i Brasilien 2014 – den då största manspread som uppmätts i … Continued

Med flera rekordförsök på kort tid har den svenska manspread-scenen satts i gungning och med hänsyn till den plötsliga osäkerheten kommer här en kort sammanfattning av förbundets utredning.

manspread

Efter steg-för-steg-guiden till full manspread (oktober 2015) har många hört av sig för att nominera utmanare till Daniel Nannskogs 141° grader från VM i Brasilien 2014 – den då största manspread som uppmätts i en tv-soffa. De flesta har kunnat avfärdas med ögonmått, vilket kan låta oproffesionellt men bara för den som inte bär Nannskogs rekordnotering på näthinnan.

nannskog

Det finns egentligen bara två utmanare som motiverat särskild granskning. Den första nominerades i juni 2016.

Har Nannskogs rekord i manspread från VM 2014 slagits nu @AndrevWalden ?? #Zlatan https://t.co/0MZTKEEYqH pic.twitter.com/Z7ykj0BHXw

— Mattias Tjernström (@tjernstrom) 9 juni 2016

Förbundets utlåtande: Zlatan Ibrahimovic utnyttjar sin räckvidd effektivt och lutningen i linjen som formuleras av första till tredje ländkotan är i det närmaste perfekt (35°). Notera också hur han ramar in det framskjutna könet med en öppnande fingerblomma. Det råder inga tvivel om att Ibrahimovis manspread är fackmannamässigt utförd. Regelverket kräver emellertid en spelplan där komfortzoner kan kränkas och Ibrahimovic saknar helt bemanning att rikta manspreaden mot. Han är enkelt uttryckt ensam i möbeln och bygger således ett härskartekniskt luftslott. Mätningar har ändå utförts för att avgöra om det kan röra sig om ett inofficiellt rekord satt på träning. zlatan Nej. Den andra utmanaren, nominerad i gryningen den 21 augusti 2016, är mer intressant.  

. @AndrevWalden JUST NU: Patrik Sjöberg och the mother of all man spread! pic.twitter.com/qnn42SCuU5 — Johanna Garå (@johannagara) 21 augusti 2016

Förbundets utlåtande: Patrik Sjöbergs manspread är förvisso lätt överstyrd – den forcerade lutningen i ryggraden gör att han tappar härskarteknisk höjd och tangerar auran hos en trött tonåring. Dessutom skyms sikten när han slarvar med händerna i landningen men ljumskvinkeln är oerhörd. Sjöberg dominerar TV4-studion som en mänsklig passare och skapar ett slags gravitationsbrunn som kröker rumtiden mellan honom själv och Jessica Almenäs – ett på pappret betryggande avstånd äts bokstavligen upp av Sjöbergs patriarkala energi. Materialvalet imponerar också då den kritiskt tajta jeansbyxan skapar en minimal legering mellan könet och omvärlden.

Detta är att betrakta som ett regelrätt rekordförsök men…

sjoberg

…rekordet från 2014 står sig med minsta möjliga marginal.

Fotnot: 1° ligger inom mjukvarans felmarginal och noteringen från VM 2014 har redan tidigare ifrågasatts i den konspirationsteoretiska miljön. Mästarnas mästare-producenten Anders Wistbacka är en profil som skänkt skeptikerna legitimitet då han vid åtminstone två tillfällen underminerat dokumentationen med påståenden om att bildens högerkant är lätt förvrängd – vilket man ska kunna se på glaset som står parkerat i höjd med Nannskogs skrev. Han hänvisar till en parallell utredning inom SVT men kritiken har än så länge bara framförts muntligt och ingen officiell protest har lämnats in.

Fotnot 2: Allt i fotnot 1 är sant.

Fotnot 3: Det rörliga referensmaterialet från originalsändningen 2014 lär ha försvunnit från SVT:s arkiv (en omständighet som knappast försvagat den konspirationsteoretiska linjen) och det bästa vore väl om vi fick se en professionellt dömd titelmatch mellan Nannskog och Sjöberg innan årets slut. Om Nannskog ställer upp, vill säga. Under fotbolls-EM 2016 fick vi indikationer på att SVT-profilen dragit sig tillbaka från den svenska manspread-scenen och källor inom produktionen vidimerar detta scenario med vittnesmål om en plötslig underkroppsmedvetenhet från Nannskogs sida.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.