Annons
Annons

Marco Polo

I veckan är det premiär för Netflix historiska mastodontserie Marco Polo. Cafés Emil Persson träffade skådespelarna och filmteamet i Malaysia och pratade om historiska myter, språksvårigheter och det första mötet mellan öst och väst.

* * *

Ga-dunk, ga-dunk, hörs från andra sidan väggen, och det hade kunnat vara grannens sänggavel som är up to no good, men nu är det ljudet av en kobra som dunsar ner i en gummimatta.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Scenen utspelar sig i den dojo där Marco Polo tränar kampsport med sin blinde instruktör Hundred Eyes. Eftersom Hundred Eyes inte känner sig tillräckligt fysiskt utmanad i egenskap av blind kampsports-instruktör lattjar han lite med en orm på sin fritid.

– Everybody keep still till it’s back in the box! skriker regissören Espen Sandberg (Kon-Tiki) efter sista tagningen och det är en order som inte behöver delges två gånger.

Trots att inspelningen förlagts till Malaysia filmas många Marco Polo-utomhusscener i studio. Det är för varmt. Sminkningarna krackelerar i solen. Alla går runt med ett underställ av ekvatorsvett.

Det känns logiskt att Netflix gör Marco Polo. Deras palett saknar en historisk serie i stil med Vikings eller blockbustern Game of Thrones.

Och precis som den senare fyllde ett tomrum när den lanserades – hela mediet suktade efter ett stort fantasyspektakel – bidrar Marco Polo med något som inte riktigt existerar på tv-scenen: ett MMA-möte mellan öst och väst, mellan Den siste samurajen och Crouching tiger, hidden dragon.

– Det är fascinerande hur lite folk vet om Marco Polo, säger manusförfattaren och showrunnern John Fusco. De flesta tror bara att han tog spaghettin till Europa, vilket är en myt.

I själva verket lämnade Marco Polo hemstaden Venedig för att ta sig till Kina när han var 17 år gammal. Han färdades längs med Sidenvägen till fots och stannade i Asien i 20 år, där han omhändertogs av härskaren Kublai Khan.

– Han var den första bryggan mellan öst och väst, säger Fusco. Columbus hade en kopia av Marco Polos bok med sig på sina resor. På sätt och vis var Marco den första bloggaren.

Marco Polo-projektet genomdrivs av den kanske störste genomdrivaren i showbiz: Harvey Weinstein. Hollywoodproducenten ringde upp sin vän Fusco och gick rakt på sak.

– Harvey sa: ”Jag har en massa killar på tråden här och har förklarat att när jag säger ett namn till dig kommer du berätta allt som går att veta på området så få mig inte att se dum ut nu, fårskalle, okej?! Marco Polo.” Jag pitchade piloten redan under det första samtalet.

Till sitt förfogande har John Fusco en relativt okänd cast där Benedict Wong (Prometheus), Tom Wu (Skyfall) och Joan Chen (Twin Peaks) får klassas som de mest namnkunniga.

 

Marco Polo

Kublai Khan (Benefict Wong) grundlade den mongoliska Yuandynastin i Kina på 1200-talet och var sonson till en viss – hepp – Djingis Khan.

* * *

Macro Polo himself spelas av Lorenzo Richelmy, en italienare som är charmig och snygg på det där självhatsframkallande sättet.

– Jag skickade en auditionvideo men hörde inget på två månader, säger han och blåser ut cigarettrök genom dörröppningen på sin trailer. I slutet av februari ringde någon och sa: ”Kan du komma till Malaysia i morgon?” ”Absolut. Men först: vem är du?” ”James, second assistant director för Marco Polo. Kan du i morgon?” ”Jag filmar i Italien just nu!” ”Kan du i morgon?” ”Ja, okej.”

Några månader senare fick skådespelaren ett nytt samtal: ”Grattis, du är Marco Polo!”

– Jag vet dock att jag måste jobba på min engelska, säger han. Det får inte vara som Brad Pitt i Inglorious Basterds: ”Boungiorno! [Bonndjourrnou!]”

Samma kväll filmar Lorenzo Richelmy sitt första möte med kejsaren Kublai Khan i hans mongoliska, monolitiska palats. Hela produktionen är en otroligt amibitiös skapelse med Oscarsvinnare i nästan varje led (set design, smink, kostym). Kublai Khans dräkter har till och med sömmar av niokaratigt guld.

Producenten Patrick Macmanus hoppas mycket riktigt också på en långlivad show.

– Vi har redan funderat ut storylinen för de kommande fem säsongerna. Vi vet till och med hur den allra sista scenen i det allra sista avsnittet ska se ut.

Han ler.

– And what happens is… Marco brings the spaghetti back!

 

Emil Persson

* * *

Mer om tv!

De 8 skönaste ögonblicken från tre decennier av På spåret

Ghostbusters-hjälten Dan Aykroyd: ”Kokain var som kaffe för oss”

10 Så mycket bättre-klipp som fortfarande ger oss gåshud – är din favorit med?

”Därför är Vänner fortfarande lika aktuell”: Jan Gradvall hyllar serien som fyller 20 år

 

Annons

Dela (3)
TweetaLaddar