Annons
Annons

140924_CAFE_DAN-AYKROYD_0075

Nu har humorlegenden Dan Aykroyd fått en ny karriär – som ambassadör för egna vodkan Crystal Head. Cafés Johan Hurtig träffade honom för ett snack om uteblivna bakfyllor, kokainhistorier och varför han fortfarande hoppas på en Ghostbusters 3.

Annons

 

Du är mest känd som komiker men har också gett dig in i vodkabranschen. Snabbt – dra ditt bästa ”en man går in på en bar”-skämt!

– Ett skelett går in på en bar, och säger till bartendern: ”Ge mig en öl – och en mopp.”

Du reser just nu världen runt och marknadsför din vodka Crystal Head. Är det sant att man inte blir bakfull av den?

– Ja, vi har ingen glycerid i och det är det som du mår dåligt av. Men som producent måste jag självklart förespråka ett måttligt intag. Jag kör själv sex till åtta shots, aldrig mer. Dricker du mer än så är det klart att du kan må dåligt, det är ju trots allt alkohol.

Sex till åtta shots låter ganska mycket.

– Tycker du? Det är ändå lugnt jämfört med mina collegeår när jag gick på partyn och drack billigt vin och däckade vid kanalen som låg vid skolan. Där kan vi snacka mycket.

Tror du att humor har ett bäst-före-datum?

– Nej, titta bara på Lucille Ball, Richard Pryor eller på vilken som helst av de gamla fantastiska serierna, Seinfeld till exempel. De håller än i dag. Saker som är genuint roliga kommer alltid vara roliga.

Har internet och sociala medier påverkat vad vi tycker är roligt?

– Jag tror att det har vridits mot att vara lite elakare och mindre med hjärtat. Kallare.

Du var med i den ursprungliga Saturday Night Live-ensemblen på 70-talet. Hur tror du SNL skulle se ut om det i stället startades i dag?

– Ingen hade köpt in det. Om du hade gått till en tv-kanal nu och sagt att du vill göra en livesänd humor­show hade de bara svarat: ”Nej, vi vill ha reality.” Om (legendariska producenten) Lorne Michaels hade pitchat in fem skådisar i dag skulle han ha fått frågan: ”Hur många följare har de på Twitter? Under en miljon? Get the hell out of the office!”

Det låter rätt deppigt.

– Tv handlar inte längre om riktig talang, det är bara realityformat med deltagare som valts ut på grund av sitt utseende. Med det sagt antar jag att de personerna förtjänar alla pengar de får, för vilket miserabelt jobb de har ändå.

Du har gjort sjukt många populära roller genom åren. När folk känner igen dig på gatan, vad får du oftast höra?

– Det är många musikintresserade som gillar min karaktär Elwood i filmen Blues brothers och så är det många hardcore Ghostbusters-fans. Men sen är det också väldigt många kvinnor mellan 19 och 30 som bara känner igen mig som pappan i filmen My girl. Det spelar ingen roll att jag gjort Blues brothers, Coneheads, Ghostbusters, Spies like us… jag är ändå pappan i My girl!

 

”Saturday Night Live skulle aldrig ha gjorts om det pitchades idag”

 * * *

Kommer Ghostbusters 3 verkligen att bli av?

– Jag är optimistisk, men kan inte garantera att det kommer hända. Det vore sjukt kul, vi ser ju nu hur en tredje generation människor uppskattar de första filmerna, så det vore fantastiskt om vi kunde fortsätta i 30 år till. Jag skulle vilja göra en ny Ghostbusters – fast i samma retro­känsla, inte med en massa onödig datoranimation.

När din humorkollega Chevy Chase var i Sverige och jobbade för några år sen käkade han middag med några komiker som jag känner. Chevy drog en massa historier om hur kokainet flödade på 70-talet i New York. Tydligen gick folk runt med en sked runt halsen för att visa hur mycket kokain de tog?

– Coke-spoons? Ja, gud ja, det hade alla! Inte så att jag minns nån speciell person som hade det, mer att det var en grej som många gick runt med.

Dekadent.

– Nja, i vår krets var det nog mycket att vi jobbade så sent jämt att vi behövde en boost. Kokain var som kaffe för oss.

Finns det någon drog du inte har testat?

– Jag har nog testat allt, men kokain var inte min grej. Jag har alltid försökt avstå just pulver och piller.

När ni gjorde Blues brothers hade ni till och med avsatt en budget för kokain till filminspelningen?

– Jaja. Mest var det till crew-medlemmar som behövde en liten ”belöning” efter långa arbetsdagar, men visst var det en och annan producent som körde på också. Och John (Belushi) förstås, men han var ändå måttlig vid den tiden. Jag höll mig nästan uteslutande till vin och öl, och ibland lite av det gröna från fälten. Jag önskar att John hade gillat det mer än kokain, då skulle han kanske vara vid liv i dag.

När din gamla SNL-kollega Bill Murray var i Stockholm 2007 stal han en golfbil och fyllekörde den rakt genom stan. Hur ska du toppa det under ditt besök här?

– Få tag på en polismotorcykel att köra runt med? Men jag antar att jag måste ha någon sorts tillstånd för det? Haha, jag älskar den där storyn, classic Murray ju! Jag tror faktiskt inte jag kan toppa Bill. På något sätt.

Du har pratat i intervjuer om att du diagnostiserades med Tourettes syndrom som barn. Sant?

– Nej, det är bara en själv­diagnos. Jag har aldrig gjort någon utredning, men jag har alltid trott att ljuden jag gör och rösterna jag har i huvudet måste bero på något sånt. Oavsett tror jag att det hjälpt mig i karriären, med kreativiteten och att jag blivit extremt engagerad i många projekt.

Är det sant att det står i gamla biografier att du varit gift två gånger och har sex barn – på grund av ett gammalt skämt?

– Ja! Det finns en gammal elitistisk publikation som heter Who’s who? och som innehåller fakta om business­gubbar och kapitalister. Jag, som gammal socialist, blev irriterad när de skickade ut det där formuläret till mig, så jag hittade på en historia om fru och barn – fast om man kollar åldrarna skulle jag ha fått barnen när jag var typ elva år gammal. Nu väntar jag bara på ett twilight zone-ögonblick – när jag möter dem på gatan och de säger: ”Hej, det är vi som är familjen du hittade på.”

 

Johan Hurtig

Foto: Fredrik Skogkvist

* * *

Fler intervjuer:

”Kriminalvården förbjöd mig att spela in musik”: Sebbe Staxx om vägen från cellen till scenen

”Den svenska idyllen har mycket skit under ytan”: Mons Kallentoft om inspirationen till nya deckaren

Bill Skarsgård: ”Jag gjorde för många huvudroller i Sverige”

Per Andersson: ”Jag vill dö under ett samlag eller i ett applådtack”

Gustaf Skarsgård: ”Jag började röka när jag var 10 år, supa vid 12, röka weed vid 16, ta kokain och ecstacy vid 19…”

 

Annons

Dela (44)
Tweeta

Annons


Laddar