Netflix nya krimserie The Alienist ser ut som en blandning av allt vi gillar

Netflix presenterar en ny historisk krimserie baserad på romanen från 1994 med samma namn, The Alienist.

Joel Linde | Foto Netflix  |  Publicerad 2018-01-23 17:39  |  Lästid: < 1 minuter

Netflix satsar stort på krim-genren. Vi har lyxen att bläddra mellan allt ifrån Joel Kinnamans succéserie The Killing till nyare true crime-serier som Making a murderer och Mindhunter. Nu presenterar seriejätten en filmatisering av Caleb Carrs omåttligt populära roman The Alienist från 1994, som kommer få samma namn.

The Alienist är en psykologisk thriller som utspelar sig i New York under sent 1800-tal. En rad ritualistiska mord på unga, manliga prostituerade i staden gör att poliskommissarien Theodore Roosevelt ger kriminalpsykologen Dr. Laszlo Kreizler i uppdrag att hitta mördaren.

Laszlo kallar sig även för en “alienist”, alltså en psykiatriker som på den tiden ansåg att mentalsjuka, även de kriminella, var frånkopplade sina rätta jag. Det går alltså att dra paralleller mellan denna serie och serier som Mindhunter och Manhunt: Unabomber, som båda handlar om hur rättsväsendet försöker förstå sig på brottslingars psyken och mörka motiv.

Serien har precis haft premiär på TNT i USA, där den har fått goda recensioner. New York Times skriver dock att serien förlorar lite på att komma ut just nu, och inte närmare utgivningen av boken, "då det mörkaste vi såg på tv var På spaning i New York". Nu, menar de, följer den i fotspåren av romantiseringar av det förflutna (Deadwood, The Knick), historiska krimberättelser (Peaky Blinders, Boardwalk Empire), och excentriska utredares mörka inre (True Detective, Mindhunter).

Hur som helst känns detta som en serie att hålla koll på när den har premiär på Netflix den 19 april.

I rollerna ser vi bland annat (Daniel Brühl, Inglourious Bastards, Rush, Captain America: Civil War), Luke Evans (The Girl on the Train), Dakota Fanning (American Pastoral), och Brian Geraghty (The Hurt Locker).

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:00