Hoppa till innehåll

24 regler och lagar att hålla koll på – för att slippa dyra böter på semestern

Nanna von Knorring

Att bärsa i bar överkropp på Hvar i Kroatien är ett minne blott såvida du inte vill betala tusentals kronor i böter. Läs på innan semestern – annars kan du komma hem betydligt fattigare än du beräknat.

Inför semestern gäller det inte bara att ha koll på utländsk valuta, flygtider och vilka restauranger man vill besöka. I flera länder och på populära turistorter finns flera regler och lagar att hålla sig till – annars kan du riskera dyra böter eller i värsta fall fängelse.

Ska du till ett av följande länder i sommar? Läs i så fall vidare för att ha mer pengar över till nästa semester.

Hvar, Kroatien
På ön Hvar, en ö som utsetts till en av världens vackraste, har det i sommar införts nya regler med dyra böteslappar. Den som dricker alkohol på gatan får böta drygt 6500 svenska kronor, medan turister iklädda badkläder på stadens gator får betala 5700 kronor. Om du är man och har bar överkropp inne i staden landar boten på cirka 4700 kronor.

Magaluf, Mallorca
Magaluf har också fått nog av festsugna partyprissar. I badorten på Mallorca infördes hela 64 regler inför sommaren 2017. Här följer ett urval av reglerna man måste hålla sig till för att undvika böter på mellan cirka 1000 och 30 000 kronor.

1. Förbjudet att varna andra för att polisen närmar sig
2. Förbjudet att gräla och slåss på offentliga platser
3. Förbjudet att klättra i träd, bryta av trädgrenar och karva namn eller initialer i barken
4. Förbjudet att hoppa från balkongen ner i poolen
5. Förbjudet att gå runt på gatorna med glas eller flaskor
6. Förbjudet att sälja alkohol mellan midnatt och åtta på morgonen
7. Förbjudet att ha sex på allmän plats
8. Förbjudet att dricka alkohol med barn närvarande
9. Förbjudet att uppge falsk information om sin identitet
10. Förbjudet med bar överkropp utanför stranden

London, England
Om du turistar i London och besöker det brittiska parlamentet ska du undvika att dö. Ja, faktiskt. I parlamentet får nämligen endast kungligheter avlida, eftersom den som dör i byggnaden tekniskt sätt är berättigad en statsbegravning.

Rom, Italien
I Rom är borgmästaren Virginia Raggi inte särskilt förtjust i alla turister som besöker den historiska staden, dricker alkohol och skräpar ner. Vid 40 av stadens mest betydelsefulla fontäner är det totalförbjudet att äta och dricka. Det är även förbjudet att dricka alkohol på Roms gator mellan klockan tio på kvällen och sju på morgonen. Bötesbeloppet för överträdelser ligger på 2400 respektive 1500 kronor.

Eraclea, Italien
På stränderna kring Eraclea, som ligger nära Venedig, är det förbjudet att bygga sandslott eller andra konstellationer av sand.

San Francisco, USA
I San Francisco är det förbjudet att mata duvor. Om du bryter mot lagen i tron att polisen inte ser dig kan du åka dit i alla fall – polisen uppmanar nämligen allmänheten att ringa och anmäla personer som matar fåglarna.

Förenade Arabemiraten
I Förenade Arabemiraten finns det flera lagar att hålla koll på, så läs på ordentligt innan du reser. I vissa fall kan lagbrott till och med leda till fängelsestraff. Att kramas och kyssas på allmän plats är inte att föredra, eftersom flera har blivit gripna på grund av kyssar. Sex är förbjudet om man inte är gift och samkönat sex är totalförbjudet i landet.

Sedan den 7 juni 2017 är det förbjudet att visa sympati för Qatar på sociala medier eller i annan kommunikation. Det är även förbjudet att svära och göra fula gester. I Förenade Arabemiraten råder nolltolerans gentemot droger och för att köpa och konsumera alkohol krävs ett tillstånd som endast ges till utlänningar med uppehållstillstånd. Många internationella hotell serverar dock alkohol eftersom kontrollanterna är få, men var försiktig, det är förbjudet att dricka eller vara berusad på allmän plats.

Nu diskuteras även ett spritförbud på flygen till Ibiza och Mallorca, läs mer om det här. Och om du är sugen på att bli uppgraderad till business class på flyget hittar du de bästa knepen för att lyckas här.

Källor: Allt om resor, SF public works, Aftonbladet Resa, Daily Mail, Gov.uk, Swedenabroad.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.