Hoppa till innehåll

Max blir ännu grönare med ny halloumihamburgare – så smakar den

Joel Linde

Max släpper en ny vegetarisk kampanjburgare i Grand Deluxe-format. Vi har smakat den.

16-0055-Max-GDL-BBQ-Dream-Halloumi-liggande-IsoCv2

I början av 2016 lanserade Max Hamburgare fem nya vegetariska alternativ på menyn. Det blev en succé och under sommarens Way Out West-festival i Göteborg byggde de upp en restaurang som serverade enbart de vegetariska alternativen.

För att fira och utöka den gröna satsningen kommer nu ännu en vegetarisk hamburgare till Max, kedjans första vegetariska Grand Deluxe-kampanjburgare.

Burgaren heter BBQ Halloumi och är en lakto-ovo-vegetarisk burgare.

– Det har varit en sinnessjuk resa och vi har fyrdubblat antalet sålda vegoburgare. Vi har fått mycket mera gäster och betydligt större konvertering från kött till vego än vad vi hade kunnat drömma om, säger Christoffer Bergfors, Sverigechef för Max hamburgare.

Inför lanseringen av Green-familjen satte Max målet att var femte såld burgare skulle vara annat än rött kött år 2020, men upptäckte snabbt att de behövde sätta ribban högre. Nu är målet i stället var tredje burgare.

BBQ Halloumi är en kampanjburgare och kommer finnas på menyn mellan den 19 januari och 15 mars.

Mellan briochebröden på BBQ Halloumi hittar du friterade lökringar, friterad halloumi, kryddig bbq-sås, mild majonnäs och salt, skivad gurka.

– Halloumin är den mest säljande i Green-familjen, men i Norge har vi inte haft lika stor succé för de vet inte vad halloumi är. Sverige är det land i Europa efter Cypern som äter mest halloumi, säger Christoffer Bergfors.

Faktum är att Max inte har haft en lika framgångsrik produktlansering som den av Green-familjen förra året sedan 1968, så det är ett naturligt steg för dem att fortsätta utvecklingen mot vegetarisk kost, menar information-och hållbarhetschefen Kaj Török.

– Vi vet att om man är en del av problemet så måste man vara en del av lösningen också och det här kommer resultera i många tusen ton i minskad klimatpåverkan.

max halloumiburgare grand deluxe

Över till testet av burgaren. Hur smakar den?

Vår testpanel består av både en köttätare och en vegetarian och här är våra omdömen.

Köttätare:

För den som precis just nu doppar tårna i den vegetariska världen är detta den perfekta inkörsporten. Du kommer garanterat inte sakna något kött och den här är precis lika mättande som de andra burgarna i sin klass.

Halloumin står tydligt i fokus med två 60 gramsskivor, alltså dubbelt så mycket som den tidigare halloumiburgaren. Det blir väldigt krispigt med dels krispstekta ostskivor tillsammans med friterade lökringar.

Utöver såsen ligger längdskuren gurka på, men gillar man sallad går det definitivt att argumentera för ett extra salladsblad mellan bröden för extra fräschör.

Vegetarian:

Det är första gången som Max frontar med en vegoburgare, vilket som vegetarian känns väldigt kul att kunna känna att man inte sticker ut när man beställer utan bara kan be om burgare som alla köttisar.

Den är väldigt god men kanske ett snäpp för mycket majonnäs. Smaken av halloumin, barbequesåsen och lökringarna hade gärna fått framträda mer. 

Den ger en ordentlig mättnadskänsla vilket känns skönt. Många gånger när man beställer vego får man helt enkelt inte en fullständig måltid utan något salladsblad och lite quinoa, sen ska man vara nöjd. Så är det alltså inte här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.