Annons
Annons

Allt du behöver veta om det nya 4K-formatet – och de 10 bästa tv-köpen just nu.

* * *

Alla som köpt tv de senaste 15 åren har haft ett fix-begrepp att förhålla sig till för stunden.

”Är den HD-Ready?” lärde vi oss när platt-tv:n hade varit ute ett tag. ”Är den Full-HD?” blev det sen, när 1080p tog över efter 720p (antal pixlar på skärmhöjden). ”Den har väl 3D?” var det senaste trendkravet vi hade.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Nu kommer 4K. Och vi är tillbaka i det här med bildupplösning, och åter är det frågan om vi fattar vad vi frågar efter. Vad är det till exempel för program vi tänkt titta på?

”4K” är egentligen bioformatet. Tv-dimensionerna benämns med ”UHD”, som i Ultra High Definition. Det handlar hur som helst om ungefär fyra gånger så många pixlar som i full-hd.

Förra året kom de första 4K UHD-modellerna ut (ja, just nu tar branschen det säkra före det osäkra och använder båda begreppen ihop) och blott en mindre våg av ytterligare modeller har svept in över den svenska marknaden efter det.

Ledande märken som Sony och Panasonic har flaggskeppsmodeller med 4K men släpper fortfarande flertalet nya modeller med ”bara” 1080p. Samtidigt finns det svinbilliga 4K för under 10 000 kronor. Men dessa är utan undantag sämre tv-apparater än genomsnittet av vanliga full-hd-apparater.

Det finns ju så många andra frågor att ställa som tv-köpare än den om antal pixlar. Kontrast, svärta, ljusstyrka, färgbehandling, skuggeffekter… allt sånt är fortfarande mycket viktigare att kolla upp än om det är 4K eller full-hd.

Vad du också måste veta om 4K är att det mänskliga ögat inte alltid uppfattar skillnaden – det beror för det första på hur långt ifrån tv:n du sitter, för det andra på hur stor skärmen är (under 55 tum är tveksamt), och för det tredje sänds knappt några program i 4K än. Vill du testa upplösningen får du nöja dig med några klipp på Youtube.

Sonychefen Kazuo Hirais sa nyligen att det kommer att dröja fler år innan 4K blir ett standardformat för tv-producerande bolag. Samtidigt är det faktiskt så att även 8K-apparater är på gång att börja säljas…

Men är du ute efter en ny, stor platt-tv är det självklart att välja 4K UHD. Bluray och vanliga HD-tv-program skalas i bästa fall upp till riktigt gnistrande kvalitet, och framtidssäkringen är alltid viktig.

Om du är en gamer kan du visserligen glömma 4K-upplösning via din PS4 eller Xbox One – men ett 4K-tv-köp i dag håller till när spelbranschen satsar på 4K.

Men, det främsta argumentet: de bästa 4K-modellerna är redan i dag också de allmänt sett bästa tv-apparaterna.

Sony KD-55X9005A

1. SENSATIONELL BILD

Sony KD-55X9005A

Pris: 27 990 kr

Sonys fördel i 4K-tv-kriget är att de kommit längst av alla med 4K-projektorer – och kan använda samma bildmotor, X-Reality Pro, i tv-appaterna. Den ger en rätt sensationellt livlig och intensiv bild. Fantastisk design. Kör passiv 3D (samma som på bio) – en annan schyst fördel som möjliggörs med 4K. Tv:n sköter själv skärmdubbleringen med din smartphone eller surfplatta.

* * *

Panasonic-TX-L65WT600E

2. SÄTTER NY STANDARD

Panasonic TX-L65WT600E

Pris: 59 890 kr

Kolla hudtoner, kontraster och svärta – ”realism” är ofta det första jag tänker när jag ställt in en Pana-bild. Dubbla tuners gör att man kan utnyttja en surfplatta som en extra-tv för annan tv-kanal. Har röststyrning i fjärr och smartphone–app och kan ”läsa upp” EPG-guider och programinfo. Världens första tv med nya HDMI-standarden 2.0 (gör till exempel att man kommer att kunna köra två olika tv-program samtidigt, med olika ljud ut till olika hörlurar).

* * *

 Philips 65PFL9708S

3. BEHAGLIG BJÄSSE

Philips 65PFL9708S

Pris: 39 990 kr

Suverän på uppskalning och Ambilight har aldrig känts behagligare. Ännu en tv som utnyttjar 4K-upplösningen för att erbjuda passiv 3D – en teknik som halverar upplösningen men ändå ger full-hd-upplösning. Egen enkel bildspegling från smartphone eller surfplatta. Koppla till en hårddisk och du kan tajma och spela in direkt från EPG-guiden.

 * * *

LG-65LA970W

4. MONSTERMODELL

LG 65LA970W

Pris: 45 990 kr

Toppmodellen från LG är ett monster som, förutom alla egenskaper som finns på den överkomligare 4K-modellen LA965, har Nano-LED (som kan hantera variationer i kontrast och färger ”fläckvis” och inte behöver operera över hela skärmen samtidigt) och 4.1-ljud i en hel soundbar, som dessutom snyggt glider in i tv-ramen när man stänger av.

 ***

LG55LA965W_1

5. 3D 

UTAN STRUL

LG 55LA965W

Pris: 17 990 kr

Pålitlig bildbehandling, bra uppskalning, bred betraktningsvinkel. Passiv 3D ger samma fördelar som på 3D-bio: mycket lättare glasögon, naturligare bild, inget strul med synkning. Fjärr som har både rörelse- och röststyrning. Skärmspeglingsfunktionen Miracast plockar upp och speglar din Android-skärm.

 * * *

Toshiba-40L7363DN

6. BRA BUDGETVAL

Toshiba 58L9363DN

Pris: 17 890 kr

Vass budget-4K som gett lite avkall på ”rätt saker” (typ menyer, smart-tv, responstid och 3D) men i gengäld har suverän bildkvalitet med bland annat ovanligt fin svärta (dock lite rörelseoskärpa men det är individuellt om man tänker på den). Bra ljud och uppskalning.

 * * *

Sharp LC-60UQ10EN

7. BRILJANT BILD

Sharp LC-60UQ10EN

Pris: 24 990 kr

Detta är INTE 4K! Men vi tar med den ändå eftersom den är helt ny, har alla vanliga 2014-finesser, och i stället skalar upp till 4K. När det gäller bluray och full-hd-digital-tv så är den alltså likvärdig med en 4K-tv, och många modeller kommer att gå den här vägen i stället eftersom riktigt 4K-material kommer att vara sällsynt rätt länge än. Bilden är briljant och vill man ha riktigt stor tv kan man även kolla in en 80-tumsvariant!

 * * *

Andersson LED5062UHD

8.BILLIGASTE 4K-SKÄRMEN

Andersson LED5062UHD

Pris: 5 990 kr

Är det själva upplösningen som hetsar dig till köp så kan det ju vara värt att veta att det nu existerar såna här apparater – äkta 4K för bara 6 000 spänn! Men, bakgrunden är att kinesiska fabriker har spottat ut extremt prispressade 4K-paneler och det är de som sitter i budgetalternativen typ Netonnets Andersson-tv med 4K – och de har klart sämre bild än genomsnittet av förra generationens full-hd-tv. Dock den snyggaste lågbudget-4K:n vi sett, och priset är ju helt galet lågt.

 * * *

Samsung UE55F9005ST/XXE

9. SAMSUNG SÄNKER PRISET

Samsung UE55F9005ST/XXE

Pris: 19 990 kr

En tidig 4K-modell som var allmän referens i höstas men har gått ner förtjänstfullt i pris nu – och stor chans att det har sjunkit ännu mer bara mellan det att jag skriver detta och du läser det! Skyhög kvalitet just på 4K men ojämn i uppskalning av mer lågupplöst material. Bluray blir alltid bra men lurig med dvd: ibland häpnadsväckande bild, ibland dassigt. Helt enkelt känslig för lite sämre kodad bild.

 * * *

Sony VPL-VW500ES

10. SLÅR ALLT

Sony VPL-VW500ES

Pris: 99 900 kr

Här är förklaringen till att Sony gör den bästa 4K-tv:n just nu – utvecklingen som banat vägen har gjorts för den här 4K-projektorn och dess storebror (som kostar det dubbla…) med upplösningen 4096 x 2160 pixlar och en proffsoptik som ger helt magisk skärpa och klarhet. Lägg därtill en automatisk uppskalning som ingen tv ännu kan matcha.

* * *

Kjell Häglund

Artikeln är också publicerad i Café 6/2014.

Annons

Dela (16)
Tweeta

Annons


Laddar