Hoppa till innehåll

Snart lanseras ”Staccs” – en ny svensk streamingtjänst för konserter

Bild på bröderna Gallagher i Oasis under en konsert. Staccs-logotyp inklistrad ovanpå

Efter att Rosa Mannen fått sin Youtube-kanal nedstängd kan konsertlängtande trösta sig med nya streamingtjänsten Staccs.

Fenomenet konserter känns allt mer avlägset och ännu är det för tidigt att drömma om att stå i ett extatiskt publikhav och sjunga med i en dänga – den som gör det blir förmodligen bara besviken. Inte heller blev det bättre av att en av den svenska musikvärldens största kulturgärningar, Rosa Mannens Youtube-kanal som genom åren laddat upp tusentals svenska live-framträdanden, nyligen blev nedstängd.

En viss tröst kommer från den svenskgrundade streamingtjänsten Staccs som satsar helhjärtat på att kunna erbjuda musikfans möjligheten att se både gamla och nya liveframträdanden med sina favoritartister samt musikdokumentärer. Vid lanseringen (under första halvan av 2021) kommer plattformen erbjuda ikoniska konsertögonblick från akter som bland annat Oasis, Queen, Nina Simone, Bob Marley, Katy Perry, Alanis Morissette och David Bowie.

Queen 1979. Foto: Getty

– Vi har skapat en streamingplattform som sätter musikfansen först. Staccs finns till för alla konsertbesökare som vill återuppleva sina favoritkonserter igen och upptäcka ny musik. Utöver en användarupplevelse i världsklass öppnar Staccs upp nya möjligheter för musikindustrin, där videomaterial kan återanvändas och bli en del av det övergripande digitala musikekosystemet, säger Staccs medgrundare Jonas Sellberg i ett pressmeddelande.

Staccs satsar alltså på att fylla den lucka i inkomster för musikbranschen som konserter på DVD lämnat efter sig. Innan Youtubes och andra digitala videotjänsters stora genomslag omsatte inspelade konserter upp emot 1,4 miljarder dollar årligen. Nu hoppas Staccs kunna öppna upp för nya kommersiella möjligheter genom att samla och digitalisera innehållet.

Även Guns n’ Roses kommer gå att beskåda genom Staccs. Foto: Getty

Ungefär som det funkar på Spotify där artister får pengar utifrån hur många streams de får kommer prenumerationsintäkterna från Staccs att fördelas utefter den tid som användarna spenderar med respektive innehåll.

Staccs kommer att finnas tillgängligt på alla enheter från och med första halvan av 2021. Vad kalaset kommer kosta finns ännu ingen uppgift om men mer information om det utlovas i samband med lansering.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.