Hoppa till innehåll

Mexlagarskolan #13 (The remix)

För ungefär ett år sedan hade jag en liten mexlagarskola här på bloggen. Sedan dess har cafe.se dock bytt bloggverktyg och de gamla inläggen saknar idag bilder och ser rent allmänt för taskiga ut. Detta retar mitt ordningssinne och därför har jag bestämt mig för att laga om en del av de gamla rätterna, ta nya … Continued

För ungefär ett år sedan hade jag en liten mexlagarskola här på bloggen. Sedan dess har cafe.se dock bytt bloggverktyg och de gamla inläggen saknar idag bilder och ser rent allmänt för taskiga ut. Detta retar mitt ordningssinne och därför har jag bestämt mig för att laga om en del av de gamla rätterna, ta nya bilder och kanske, då och då, peta in något nytt recept. Okej? Jag börjar med en av de rätter som jag tror väldigt få har provat, men som faktiskt, i all ain enkelhet, är en av mina absoluta favoriter: Tortillasoppa.

Tortillasoppa

Du behöver: En hel kyckling, majstortillas, frityrolja, fem tomater, 1 gul lök i bitar, färsk chili, vitlök, 3 dl tärnade morötter, 3 dl tärnad lök, 3 dl tärnad selleri, 3 dl tärnad potatis, färsk koriander, klyftad lime, 4 avokado, mosad, färsk chili och en silverlök.

Gör så här: Dela kycklingen i två delar och koka i två liter vatten ungefär i en timme. Samtidigt delar du tomaterna, löken, typ två chilis och ett par vitlöksklyftor grovt och låter rosta i ugnen i ungefär 10 minuter. När de har fått färg kör du allt i mixern tillsammans med en kruka koriander. Ta ut kycklingen och skumma vattnet och ta bort småbitar och fettet som flyter på ytan. Häll i de tärnade rotsakerna och tomatröran och låt koka upp. Sänk värmen och sjud i cirka 25 minuter. Samtidigt skär du majstortillasarna i tunna strimlor som du friterar tills de blir gyllengula och krispiga. Skär avokadon i kuber och lägg i en skål, mosa den färska chilin och lägg i en annan, klyfta limen och lägg i en skål och hacka silverlöken och koriander och, just det, lägg i en skål. Rensa kycklingen, ge skinnet till hunden och brosket till Anna Anka och riv sedan köttet och lägg i en skål. Servera genom att låta gästen lägga kött och de andra tillbehören i sin sopptalltallrik, häll över soppan och toppa med en näve friterade tortillastrips.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.