Hoppa till innehåll

Här är de riktiga monstren bakom seriemördarna i Mindhunter

Marlon Appelgren

Nekrofiler, kvinnoskorsfetischister och styckmördare – det är bara några av seriemördarna i Mindhunter. Här är personerna som ligger till grund för karaktärerna.

Obs! Spoilervarning utfärdas för dig som inte sett Mindhunter.

Netflix-serien Mindhunter är det nya måstet för alla som gillar true crime. Serien, som baseras på verkliga händelser, handlar om när FBI:s vetenskapliga enhet på 70-talet när man började studera psykopater och seriemördares beteendemönster.

Trots att en del saker skiljer sig mellan serien och verkligheten har många otäcka karaktärer från tv-serien faktiskt funnits och finns på riktigt. Här är de verkliga historierna bakom fem av seriemördarna i Mindhunter.

Edmund Kemper

Edmund Kemper är den första seriemördaren som FBI-agenten Holden Ford intervjuar i Mindhunter. I verkligheten dömdes han skyldig för totalt tio mord mellan åren 1964 och 1973.

Han erkände bland annat att mordet på sina morföräldrar vid femtonårsåldern var för att ”se hur det kändes”. Efter att ha avtjänat sitt straff för detta släpptes han från fängelset som 21-åring, men fortsatte att mörda.

Kempers offer var ofta unga kvinnor som studerade i Santa Cruz i Kalifornien, som han kidnappade och mördade med en rad olika metoder, bland annat strypning och skjutning. Kemper erkände också att han utövat nekrofili med 8 av sina offers kroppar.

Kemper är fortfarande i livet och sitter i fängelse i Kalifornien.

Richard Speck

I tv-serien träffar Holden Ford även massmördaren Richard Speck som avslutar deras intervju med att aggressivt berätta att han dödade kvinnorna för att det ”helt enkelt inte var deras natt”.

Verklighetens Richard Speck hoppade av high school i femtonårsåldern på grund av alkoholmissbruk. När han var 24 år tog han sig in i ett hus i Chicago och attackerade 9 sjuksköterskestudenter som han band fast för att sedan mörda en efter en. En av sjuksköterskorna klarade sig då hon lyckades gömma sig under en säng och, tror polisen, glömdes bort av Speck.”

Speck dog i fängelset av en hjärtattack 1991.

Dennis Rader

Rader, som vi ser i en kort scen i början av varje avsnitt i serien, är en av de mest ökända amerikanska seriemördarna i historien.

Verklighetens Dennis Rader är krigsveteran, scout-ledare och tog en kandidatexamen på universitetet innan han bytte bana och istället blev mördare.

Rader mördade åtta kvinnor och två män i Kansas, han stoppade dem i plastpåsar som han band ihop med repbälten och nylonstrumpor. Rader skrev även dikter till sina offer och brukade klä sig i kvinnokläder och fotografera sig själv när han poserade och försökte efterlikna sina offer.

I dag är Rader 72 år och avtjänar just nu 10 gånger livstid i Kansas, vilket betyder att han tidigast kan släppas fri år 2180.

Jerry Brudos

I tv-serien utvecklar detektiverna sin så kallade ”sko-strategi” under intervjuarbetet med Brudos, en teknik som tvingade fram ett erkännande från Darrel ”Gene” Devier (se nästa mördare på den här listan).

I verkligheten var Brudos iklädd kvinnokläder vid tillfället han greps för kidnappning och mord på fyra unga kvinnor. Han fängslades första gången redan som 17-åring, då för sexuellt övergrepp på en kvinna, men släpptes efter att ha genomgått en undersökning som kom fram till att han inte var psykotisk. I tidningarna var han känd som ”The Lust Killer” och ”The Fetish Killer”.

Brudos dog i fängelset av cancer, 2006.

Darrel ”Gene” Devier

I Mindhunter är Devier försökskanin för Ford och Tenchs nya förhörstaktik som utvecklades under arbetet med Brudos. Ford använder återigen sexuellt språk för att beskriva Deviers offer och få honom att erkänna att han dödat en 12-åring, vilket han så småningom gör.

I verkligheten greps Devier 1979 för att ha kidnappat, våldtagit och slagit ihjäl en 12-årig flicka med en sten. Efter att han till en början inte dömdes till dödsstraff, beslutade delstaten 1983 att ompröva hans fall.

Devier avrättades i elektriska stolen i Georgia 1995.

Säsong 1 av Mindhunter finns att streama på Netflix, och det är redan klart att en säsong 2 kommer att spelas in.

Läs mer om David Finchers nya kriminalserie här.

Se trailern för Mindhunter nedan.

https://www.youtube.com/watch?v=7gZCfRD_zWE

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.